58
Ingrediente:
- un pachet mic de pișcoturi;
- 500 g căpșuni (spălate și bine scurse);
- 2 banane;
- 200 g frișcă (rece, neîndulcită);
- 250 g mascarpone;
- o ceșcuță zahăr farin;
- cafea;
- 30 g ciocolată neagră rasă;
- pahare de whiskey.
Mod de preparare:
- Mai întâi se pregătește cafeaua cu care o să înmuiem pișcoturile. Două cești de apă se pun într-un ibric. Apoi adăugăm două lingurițe rase de zahăr și patru lingurițe pline de cafea Fortuna verde. Când cafeaua este gata, lăsăm să se răcească.
- Scoatem frișca din frigider și o batem cu mixerul până se îngroașă. Apoi adăugăm mascarponele și mixăm în continuare până când s-au omogenizat. Adăugăm zahărul farin puțin câte puțin, mixând de fiecare dată. În funcție de preferințe se poate adăuga doar jumătate de ceșcuță de zahăr farin dacă se dorește o cremă nu foarte dulce sau se poate adăuga toată ceșcuța dacă se dorește o cremă care să mascheze gustul de mascarpone. (Eu am folosit jumătate de ceșcuță.)
- După ce am pregătit crema, o dăm deoparte și ne apucăm de fructe. Decojim bananele și le tăiem felii (nici prea mari, nici prea mici). Căpșunilor li se îndepărtează partea verde și sunt tăiate astfel: dacă căpșuna este mică se taie doar jumătate, iar dacă căpșuna este mare se taie în sferturi. Lăsăm 10 căpșuni deoparte pentru decor. Fructele se pot stropi cu un pic de suc de lămâie pentru a le ajuta să nu oxideze.
- Cafea răcită se pune într-o farfurie sau bol cu margini înalte. Pișcoturile se scot din punga lor și se rup în jumătate.
- În paharele spălate și bine scurse de apă, straturile se montează astfel: jumătățile de pișcoturi sunt înmuiate 2 secunde în cafea și apoi sunt așezate pe fundul paharului, se pun bucățile de banane și căpșuni (puneți câte doriți), după aceea puneți un strat consistent de cremă. Apăsați un pic cu dosul lingurii pentru permite încă un rând de pișcoturi, fructe și cremă. Repetați procedura pentru celelalte pahare.
- Acum tiramisu-ul arată tern doar cu crema albă deasupra. Puteți adăuga ciocolată neagră rasă și jumătăți din căpșunile păstrate pentru decor. Puneți să decorați tiramisu-ul așa cum vă doriți. (Eu am făcut un „trandafir” de căpșune deasupra așa cum se vede în imaginile de mai jos).
- Puneți paharele la frigider pentru a savura mai târziu un desert răcoros și delicios.
Poftă bună!