Preşedintele partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că decizia recentă a Tribunalului Bucureşti cu privire la falimentul companiei Euroins ridică “întrebări legale” și solicită desfășurarea unei anchete jurnalistice sau parlamentare în acest sens.
Potrivit comunicatului emis de AUR și citat de Agerpres, “telenovela falimentului Euroins a ajuns la un moment crucial. Tribunalul Bucureşti a pronunţat falimentul Euroins la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În acest moment, peste 2,7 milioane de români care dețin polițe de asigurare la Euroins se află în situația de a fi nevoiți să achiziționeze noi polițe RCA.”
George Simion a subliniat faptul că, în urma deciziei Tribunalului Bucureşti, lichidatorul judiciar interimar numit de instanță este CITR Filiala Bucureşti SPRL, cunoscută și sub numele de Casa de Insolvenţă Transilvania, aceeași companie care a fost desemnată administrator judiciar al City Insurance, altă companie importantă de pe piața asigurărilor, care și-a declarat falimentul.
“Este cel puțin straniu că în România nu s-a găsit alt lichidator judiciar în afara celebrei Case de Insolvenţă Transilvania. Euroins este a patra societate de asigurări care a ajuns la faliment, la doi ani după City Insurance. În prezent, în urma deciziei Tribunalului Bucureşti privind falimentul Euroins, același lichidator judiciar este responsabil de City Insurance, Euroins și Carpatica, și anume CITR, cunoscută drept Casa de Insolvenţă Transilvania”, a afirmat George Simion, citat în comunicat.
Avocatul Gheorghe Piperea a subliniat și el că “din punct de vedere legal, ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă în urma deciziei Tribunalului Bucureşti, deoarece City Insurance, al cărui lichidator este CITR, este debitor al Euroins.”
“În acest caz, legea stipulează că nu poate exista același lichidator pentru ambele companii. Cu toate acestea, instanța a trecut astăzi cu vederea această problemă și a numit Casa de Insolvenţă Transilvania să se ocupe și de Euroins. Aceasta survine după ce, acum două săptămâni, conducerea ASF a declarat că consideră că acea companie care obține cel mai mare punctaj în urma evaluării, evaluare realizată tot de ASF, ar trebui să fie numită lichidator. În mod normal, ASF ar fi trebuit să fie conștientă de situația Euroins și City Insurance, precum și de faptul că Casa de Insolvenţă Transilvania nu poate fi lichidator în acest caz”, a precizat Gheorghe Piperea.
Președintele AUR susține că decizia pronunțată de Tribunalul Bucureşti vineri este anticoncurențială.
“În prezent, dacă analizăm profesia de lichidator, putem afirma fără nicio îndoială că aceasta nu mai există. Există doar Casa de Insolvenţă Transilvania și prietenii lor. Cele mai mari dosare referitoare la falimentul unor companii se acumulează toate în mâinile acestei companii, pe care nu o putem califica drept lichidator, ci mai degrabă ca niște intermediari ai banilor publici, care, pentru a-și desfășura activitatea, externalizează serviciile de consultanță și avocatură către părți terțe. Nimeni nu i-a întrebat și nu le cere absolut nimic”, a adăugat Simion.
De asemenea, președintele AUR a solicitat demisia conducerii ASF, pe care o consideră “o instituție inutilă, sub supravegherea căreia au falimentat unul după altul liderii de piață”.