Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, își exprimă dorința ca Mark Zuckerberg, directorul general al companiei Meta, să furnizeze explicații și să ia măsuri „imediate” în legătură cu o mare rețea de pedofilie care acționa prin intermediul Instagram. Existenta acestei rețele a fost recent expusă de The Wall Street Journal, conform News.ro.
„Se pare că codul voluntar al Meta privind protecția copiilor nu funcționează”, a scris comisarul Breton pe Twitter, joi. „Mark Zuckerberg trebuie să furnizeze explicații și să ia măsuri imediate”, a solicitat comisarul pentru piața internă.
O investigație Wall Street Journal a dezvăluit miercuri că Instagram a permis dezvoltarea unei vaste rețele de conturi care promovau și găzduiau conținut referitor la abuzuri sexuale asupra copiilor. Platforma de social media permite utilizatorilor să caute hashtag-uri explicite, iar infractorii au exploatat algoritmii de recomandare pentru a promova conținut ilicit.
Breton a declarat că va discuta această problemă cu Zuckerberg la sediul Meta pe 23 iunie, în timpul unei vizite pe care o va face în SUA. Comisarul dorește să afle cum se pregătesc companiile de social media, inclusiv Twitter, să se conformeze cu legislația UE privind moderarea conținutului (Legea serviciilor digitale, DSA), conform POLITICO.
Acesta a afirmat că Meta va trebui să „demonstreze” că aplică măsurile Comisiei Europene după 25 august, când DSA va începe să se aplice platformelor Big Tech. În caz contrar, compania s-ar putea confrunta cu amenzi drastice de până la 6% din veniturile sale anuale globale.
Potrivit DSA, platformele sociale trebuie să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și să asigure siguranța minorilor pe platforma respectivă. Companiile trebuie, de asemenea, să evalueze și să limiteze modul în care platformele și algoritmii lor contribuie la probleme majore ale societății, cum ar fi răspândirea conținutului ilegal și protecția minorilor.
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că compania a format un grup de lucru intern pentru a investiga și a aborda imediat dezvăluirile recente ale Wall Street Journal. Compania lucrează „în mod activ pentru a combate” exploatarea copiilor și pentru a sprijini aplicarea legii în detectarea infractorilor, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
În perioada 2020-2022, Meta a demontat 27 de „rețele abuzive” și a dezactivat peste 490.000 de conturi care au încălcat politicile de siguranță pentru copii în ianuarie 2023, conform reprezentanților companiei.
Platformele de social media, precum Instagram de la Meta, TikTok de la ByteDance, Snapchat de la Snap și YouTube de la Alphabet (Google), au ridicat preocupări în rândul autorităților de reglementare și utilizatorilor în ceea ce privește conținutul adresat copiilor mici.