Glenda Jackson, actrița britanică laureată cu două premii Oscar, s-a stins din viață

de admin 2
0 comentariu 17 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Actrița britanică Glenda Jackson, laureată a două premii Oscar, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, conform anunțului făcut de agentul său, relatează AFP, citat de Agerpres.

Lionel Larner, agentul său, a declarat: “Glenda Jackson, actriță și politician, câștigătoare a două premii Oscar, a murit în mod pașnic, înconjurată de familie, în casa sa din Blackheath, Londra, după o scurtă boală.” El a adăugat că actrița terminase recent filmările la “The Great Escaper”, unde a jucat alături de Michael Caine.

Considerată muza regizorului Ken Russel, Jackson a câștigat primul Oscar în 1970 pentru rolul din “Love”, o adaptare a romanului lui D.H. Lawrence despre relația pasională dintre două surori și iubiții lor. A doua statuetă Oscar i-a fost acordată în 1973 pentru comedia “A Touch of Class”, în care a interpretat rolul unei femei divorțate prinsă într-o dragoste imposibilă cu un bărbat căsătorit.

Născută pe 9 mai 1936 în Birkenhead, lângă Liverpool, Glenda Jackson a început prin a lucra într-o farmacie și a urmat apoi lecții de artă dramatică. Descoperită de regizorul Peter Brook, a debutat în 1963 în rolul Ophelia în Hamlet.

După o carieră de 35 de ani în teatru și film, Jackson a intrat în politică pentru a se opune politicii lui Margaret Thatcher, pe care o acuza de distrugerea societății britanice. Aleasă în 1992 ca deputat laburist, ea și-a reprezentat circumscripția până în 2015, fiind cunoscută pentru preocuparea față de cei nevoiași, șomeri și bolnavi.

Între 1997 și 1999, a deținut funcția de ministru al Transporturilor în guvernul lui Tony Blair, dar s-a opus vehement invaziei Irakului din 2003.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00