Parlamentul European adoptă regulamentul AI Act: Norme stricte pentru inteligența artificială

de admin 2
0 comentariu 19 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu o majoritate covârșitoare de voturi, poziția sa de negociere referitoare la AI Act, un regulament european propus pentru stabilirea unor norme armonizate privind inteligența artificială. Raportorii Parlamentului European responsabili de acest proiect sunt europarlamentarul român Dragoș Tudorache și europarlamentarul italian Brando Benifei. Această propunere de lege urmează să intre acum în negocierile interinstituționale dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană.

Potrivit comunicatului transmis de Dragoș Tudorache, acest regulament european privind Inteligența Artificială are scopul de a limita riscurile asociate tehnologiei și de a proteja viețile, economiile și democrațiile noastre. Printre principalele prevederi ale actului se numără supravegherea umană a sistemelor de inteligență artificială, asigurarea transparenței, siguranței și nediscriminării acestora.

AI Act va interzice utilizarea intruzivă a sistemelor de identificare biometrică la distanță în spații publice, cu excepția organelor de drept pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai cu autorizare judiciară. De asemenea, va interzice sistemele de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile și utilizarea poliției predictivă bazate pe profilare, locație sau comportament criminal din trecut.

Pentru a promova inovația în domeniul inteligenței artificiale, regulamentul include derogări pentru activitățile de cercetare și componente de inteligență artificială furnizate prin licențe open source.

Această inițiativă legislativă reprezintă o abordare pionieră la nivel mondial în reglementarea inteligenței artificiale și urmărește clasificarea utilizărilor acesteia în funcție de nivelul de risc, de la inacceptabil la minim.

Propunerea Comisiei Europene pentru AI Act a fost lansată în 2021 și își propune să reducă riscurile asociate utilizării specifice a inteligenței artificiale.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00