Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a fost învinuit de corupție și trimis în judecată în urma unei anchete efectuate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța pe data de 19 iunie. Radu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, în ceea ce privește obținerea de avantaje nejustificate pentru sine sau pentru alții.
Alături de primar, mai mulți funcționari publici au fost inculpați în dosar, printre care Petrina Boiță – fost secretar al municipiului Mangalia, Romulus Dumitrana – fost administrator public al municipiului Mangalia, Didi George Călin – fost director în Direcția juridică și de administrație publică locală și ulterior director în Direcția de achiziții publice și programe de dezvoltare a Primăriei municipiului Mangalia, Daniel Vlădescu – fost șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei, Diana Ionela Fotin – fost director al Direcției de Management Fiscal și Control din cadrul primăriei, Maria Negru – fost funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu și avocat în Baroul București, și Andrei Costin Grimberg. Toți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Partea vătămată în acest caz este Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia.
Potrivit rechizitoriului, procurorii susțin că în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, primarul Radu Cristian ar fi încheiat 95 de contracte cu o societate de avocatură, reprezentată de un avocat din Baroul București, în scopul asistenței juridice și reprezentării primăriei în dosarele aflate în instanțele judecătorești și alte organe judiciare. Aceste contracte ar fi fost semnate în ciuda existenței altor contracte de asistență juridică încheiate anterior cu o altă societate de avocatură, în care onorariile erau de peste 200 de ori mai mici decât cele convenite în noile contracte.
Alți șase funcționari publici ar fi ajutat primarul Radu Cristian prin întocmirea și semnarea actelor necesare organizării procedurilor de achiziție a serviciilor juridice menționate mai sus. În urma acestor acțiuni, Primăria Mangalia ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 de lei.
În prezent, au fost instituite măsuri asigurătorii în dosar, iar Primăria Mangalia a comunicat că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu recomandarea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse anterior.
Reprezentanții DNA Constanța au subliniat că această etapă a procesului penal reprezintă încheierea anchetei și trimiterea rechizitoriului la instanță, însă principiul prezumției de nevinovăție rămâne valabil pentru inculpați.