Judecători și procurori din întreaga țară, inclusiv Curtea de Apel București și Direcția Națională Anticorupție (DNA), au anunțat că, începând de miercuri, își suspendă activitatea și vor demara unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Cele mai mari instanțe din București și mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca o mare parte din procese și anchete. Motivul acestei acțiuni radicale este nemulțumirea magistraților față de modificările aduse legislației privind pensiile speciale.
Conform unui comunicat al Tribunalului București, Adunarea Generală a judecătorilor a hotărât, în unanimitate, că iminentele modificări ale dispozițiilor legale referitoare la pensiile de serviciu pentru judecători încalcă independența și afectează statutul constituțional al acestora. De asemenea, magistrații au decis, cu o majoritate de voturi, să adopte o formă de protest constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, cu excepția cazurilor urgente.
Decizia de suspendare a activității a fost luată și de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector. Procurorii din aceste instituții intenționează să suspende activitatea pe termen nelimitat, cu excepția unor cazuri considerate urgente, până când va fi adoptată o reglementare previzibilă care să respecte independența justiției și statutul magistraților.
În plus, Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a hotărât să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și susținute de procurorul general al României în privința proiectului de lege privind pensiile de serviciu nu vor fi luate în considerare de către legislativ. În viitor, vor fi stabilite și alte forme graduale de protest.
Magistrații din Curtea de Apel București, cea mai mare instanță din țară, au decis în Adunarea Generală de marți, cu o majoritate de voturi, să înceteze activitatea tuturor secțiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepția unor cazuri urgente, ca formă de protest față de proiectul de reformă a pensiilor speciale.
