Alegerile europarlamentare vor reconfigura scena politică românească în perspectiva anului 2024, susține analistul Adrian Zăbavă

de admin 2
0 comentariu 45 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Analistul politic Adrian Zăbavă a exprimat opinia că alegerile europarlamentare vor avea un impact semnificativ asupra scenei politice din România și a subliniat că în perspectiva anului 2024 vor exista cel puțin trei competitori cu șanse reale la alegeri. El a explicat că o eventuală candidatură comună a Partidului Social Democrat (PSD) și a Partidului Național Liberal (PNL) la alegerile din toamna anului viitor ar putea schimba această situație. Adrian Zăbavă a discutat despre cel mai recent sondaj apărut în spațiul public miercuri.

“Acest sondaj confirmă informațiile pe care le-am auzit printre rânduri de la politicieni care dispun de alte sondaje, pe care nu le fac publice, și anume că în această perioadă există o inversare în clasament și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pare să se fi clasat pe locul doi. De asemenea, aș sublinia faptul că PSD se luptă pentru a rămâne aproape de pragul de 30%. Chiar dacă acest sondaj îl plasează sub această valoare, având în vedere marja de eroare, PSD ar intra în guvernare. Putem concluziona că PSD preia funcția de prim-ministru atunci când atinge 30%, însă rămâne de văzut cum va influența sondajele ulterioare demisia din funcția de prim-ministru”, a explicat analistul politic.

El a afirmat că PNL a pierdut locul doi în sondaje și există riscul de a fi depășit chiar și de Uniunea Salvați România (USR).

“PNL a pierdut locul doi și înregistrează o scădere alarmantă în sondaje, ajungând la aproximativ 15%, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru partid. PNL a intrat în această guvernare pe locul doi în clasament, însă după încheierea coaliției cu USR, a suferit o scădere semnificativă în sondaje și acum pare să fi pierdut locul doi. În funcție de tendințele viitoare și de evoluțiile ulterioare, există riscul ca USR să depășească PNL, iar cred că PNL este conștient de această situație. În opoziție, USR pare să înregistreze o creștere, deși nu la fel de rapidă ca AUR. Diferența dintre AUR și USR față de alegerile din 2020 este că AUR și-a dublat intenția de vot, în timp ce USR se străduiește să atingă nivelul obținut în 2020”, a adăugat Adrian Zăbavă.

El susține că alegerile europarlamentare vor reconfigura scena politică din România.

“Momentul alegerilor europarlamentare va fi decisiv pentru modul în care partidele se vor poziționa în alegerile care vor conta în 2024, cum ar fi cele prezidențiale și parlamentare. În ceea ce privește alegerile locale, lucrurile sunt mai puțin relevante sau mai puțin legate de alianțe și poluri politice. Cred că alegerile europarlamentare vor reseta scena politică românească și vom asista la o nouă generație de politicieni care vor lua locul celor care sunt astăzi în prim-planul vieții politice și care vor fi uitați în perspectiva anului 2024. Momentul respectiv va fi și un moment crucial în stabilirea acestor poluri politice. Este clar că în 2024 nu vom avea doar doi mari concurenți, ci cu siguranță vor exista cel puțin trei competitori cu șanse semnificative la alegeri, cu un scor însemnat. (…) O candidatură comună a PSD și PNL ar putea modifica acest echilibru și i-ar putea ajuta să câștige alegerile, probabil cu o diferență semnificativă față de restul competitorilor. Însă, în prezent, acest scenariu este departe de a deveni realitate”, a mai precizat Adrian Zăbavă.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00