Astăzi, pe data de 21 iunie, este momentul în care avem parte de cea mai lungă zi din an. Această zi este marcată drept solstițiul de vară și coincide cu sărbătorirea Ziua Mondială a Soarelui, o sărbătoare instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară. Dar ce se întâmplă în această zi?
Pe 21 iunie, în emisfera nordică, Soarele atinge o longitudine astronomică de 90°, ceea ce înseamnă că se ridică la cea mai mare înălțime față de Ecuator, marcând astfel începutul verii astronomice. În această zi, intervalul diurn are durata maximă, iar termenul de solstițiu provine din limba latină și semnifică „Soarele stă”. Această expresie sugerează schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile sale. Ziua de astăzi va fi cea mai lungă din întregul an, cu o durată de 15 ore și 32 de minute de lumină solară, în timp ce noaptea va fi de 8 ore și 28 de minute. După solstițiul de vară, durata zilei va începe să scadă treptat, în timp ce cea a nopții va crește, până la solstițiul de iarnă, care are loc pe 21 decembrie. În emisfera sudică a Pământului, acest fenomen se desfășoară în mod invers.
Cum este sărbătorit solstițiul de vară și care sunt tradițiile în România?
În multe țări europene, oamenii sărbătoresc venirea verii prin ritualuri religioase și cele legate de fertilitate. De asemenea, ei se bucură de activități precum dansurile tradiționale, săriturile peste focul de tabără sau scăldatul în ocean. În România, solstițiul de vară este strâns legat de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe 24 iunie. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante sărbători păgâne ale anului. Astfel, în țara noastră, solstițiul este sărbătorit prin aprinderea focurilor de Sânziene în cel mai înalt punct. Oamenii dansează în jurul rugurilor aprinse și aruncă buchete de pelin în foc, cu scopul de a alunga toate necazurile ce ar putea să li se întâmple.
Se spune că cei care trec prin foc sau săresc peste el în această noapte vor fi protejați de boli, de duhurile rele și vor cunoaște fericirea într-o mare măsură. În aceeași zi, se sărbătorește și Ziua Mondială a Soarelui.
Ziua Mondială a Soarelui are o semnificație astronomică importantă. Data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, marcând solstițiul de vară și începutul verii astronomice. Potrivit Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană ce promovează utilizarea energiilor regenerabile, energia solară reprezintă baza întregii vieți de pe Pământ și generează aproximativ 420 trilioane kWh.