Mici modificări în planul Guvernului privind adaosul comercial

de admin 2
0 comentariu 40 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

Guvernul României pregătește o Ordonanță de Urgență care aduce modificări în privința limitării adaosului comercial. Potrivit unor surse, producătorii vor fi scutiți de restricțiile impuse asupra profitului. În timp ce reprezentanții marilor magazine doresc ca adaosul comercial să fie limitat printr-un acord voluntar, producătorii solicită Guvernului stabilirea unei limite legale pentru adaosul comercial.

De asemenea, guvernanții intenționează să interzică impunerea taxelor de către marile magazine pentru o perioadă de șase luni.

O listă cu alimentele care urmează să aibă prețuri mai mici a fost deja înaintată Guvernului.

Această listă include:

  • Pâine
  • Lapte
  • Brânzeturi
  • Carne
  • Ouă
  • Făină
  • Mălai
  • Unele legume și fructe proaspete

Inițial, limitarea adaosului comercial ar putea fi realizată voluntar de către comercianți pe o perioadă de trei luni, urmând ca această perioadă să poată fi prelungită ulterior.

Sursele indică faptul că Guvernul exclude posibilitatea ca adaosul comercial practicat de magazinele alimentare să depășească 70%. De asemenea, producătorii nu vor fi obligați să limiteze adaosul comercial la mai puțin de 45%.

“Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. În ultima perioadă s-a discutat dacă aceștia vor fi afectați sau nu. Răspunsul este că nu vor fi afectați. Mecanismul pe care l-am propus și cel venit din partea marilor lanțuri comerciale nu va afecta producătorii din România”, declară guvernanții.

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre o scădere a prețurilor garantată, care nu va pune presiune asupra producătorilor români.

“Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem toate condițiile pentru a finaliza un acord sau un act normativ în perioada următoare. Aceasta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază”, afirmă premierul.

Cu toate acestea, limitarea adaosului comercial adâncește conflictul dintre producători și marile magazine. Producătorii se tem că comercianții nu vor respecta înțelegerea și vor impune taxe suplimentare pentru a crește prețurile alimentelor.

“Am adoptat modelul francez și alte modele din statele europene, unde, împreună cu partenerii și mediul de afaceri, s-au reușit reducerea prețurilor la produsele de bază. Astăzi am primit prima veste bună în această discuție, deoarece marile lanțuri comerciale au înaintat deja către Guvern o primă listă de produse de bază pentru care se poate aplica această măsură de scădere a prețurilor și de reducere a adaosului comercial”, mai afirmă premierul.

Astăzi va avea loc o primă întâlnire la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții marilor magazine.

În luna mai, Eurostat a anunțat că prețurile alimentelor în Uniunea Europeană au crescut cu 16,6% în ultimul an încheiat în aprilie, depășind cu mult rata inflației de 8,1%.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00