De multe ori, locuitorii din mediul rural se plâng de faptul că medicii de familie nu sunt întotdeauna disponibili la cabinet, că farmaciile nu au provizii suficiente, iar timpul de așteptare pentru consultații este foarte mare. Această situație nu este specifică doar județului Constanța, ci întregii țări, fiind semnalată în mod constant de către pacienți.
Situația este și mai gravă întrucât, în câțiva ani, o mare parte din medicii de familie existenți (care oricum sunt puțini în număr) vor ieși la pensie. Din păcate, în unele comune sau sate există un deficit de medici, ceea ce înseamnă că bolnavii nu au unde să se adreseze pentru consultații și sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și verifica starea de sănătate sau pentru a obține o rețetă simplă de la specialiști. De ce nu se asigură această specialitate cu medici tineri? “Rareori, un absolvent proaspăt de Medicină dorește să intre în sistem, deoarece medicina de familie nu este atractivă din punct de vedere financiar și presupune o muncă intensă”, a declarat un medic de familie.
Dacă în oraș nu există plângeri referitoare la serviciile medicale oferite pacienților, lucrurile stau complet diferit în mediul rural. “Am așteptat două săptămâni până am reușit să găsesc un medic de familie disponibil. Dacă apar probleme și medicul nu poate fi întotdeauna prezent la cabinet, ar trebui să fim măcar anunțați, pentru a nu fi nevoiți să ne deplasăm în zadar. Luna aceasta am mers degeaba, pentru că nu am găsit medicul, chiar dacă programul era afișat pe ușă”, a mărturisit Doina M.
Aceeași situație s-a întâmplat și altor cetățeni din diferite zone ale județului. “Eu am ajuns în cele din urmă la Constanța, la o clinică privată, dar numai pentru că m-au adus copiii. Altfel, aș fi murit până acum”, a spus Mara P. De ce se confruntă oamenii cu astfel de situații? Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, în prezent avem 362 de medici de familie în județ. Desigur, există și zone care sunt acoperite, dar sunt și altele care se confruntă cu deficit.
Deficit de personal și în spitale
Prin urmare, asigurarea medicală este și mai dificilă. Dar ce facem cu durerea și bolile, care nu sunt deloc puține? Mai mult decât atât, boala nu ține cont de vârstă, sex sau naționalitate, iar primul pas atunci când te simți rău este să mergi la medicul de familie. Acesta ar trebui să fie soluția ideală. Apoi, în funcție de afecțiune, pacienții sunt trimiși către diferiți specialiști pentru investigații detaliate și stabilirea unui plan de tratament. Adesea, problemele de sănătate pot fi rezolvate de medicii de familie înainte de a fi necesară consultația unui specialist.
Revenind la deficitul de medici, în prezent, la Mangalia mai sunt necesari încă șase medici de familie, cinci în Medgidia, patru în Cernavodă, câte unul în Eforie și Hârșova. Situația este mai gravă în orașul Năvodari, unde sunt necesari opt medici. În mediul rural se caută încă zece medici de familie în localitățile Mihail Kogălniceanu, Albești, Castelu, Chirnogeni, Ciobanu, Dobromir, Cuza Vodă, Dorobanțu și Rasova.
“Menționăm că necesarul de medici de familie cu propriile liste de pacienți, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, precum și numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul urban, cu deficit de acoperire a acestora cu medici de familie, se stabilesc în funcție de unitățile administrativ-teritoriale. În localitățile urbane, numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie, pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale, este de 800, cu excepția zonelor care nu sunt acoperite în ceea ce privește numărul necesar de medici de familie”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța, Aura Drăgoi. Ea a mai adăugat că, având în vedere faptul că unitățile sanitare din județul Constanța deservesc și mulți asigurați din județele învecinate și că în sezonul estival oferă asistență medicală unui număr mare de turiști, este clar că toate zonele și localitățile suferă de deficit în ceea ce privește existența medicilor în anumite specialități în unitățile sanitare cu paturi. Deci, avem deficit și în alte domenii, nu doar în ceea ce privește medicii de familie.
În prezent, datele CJAS arată că există un deficit de personal medical pentru următoarele specialități clinice: Chirurgie vasculară, Gastroenterologie pediatrică, Pneumologie pediatrică, Oncologie pediatrică.