Primul termen în procesul primarului Mangaliei și a funcționarilor acuzați de abuz în serviciu: Dosarul ajunge la Curtea de Apel Constanța

de admin 2
0 comentariu 176 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au decis să trimită în judecată pe Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, județul Constanța, sub acuzația de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu recomandarea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit informațiilor prezentate de portalul instanțelor de judecată, prima înfățișare în cadrul camerei preliminare este programată pentru data de 16 august 2023.

Conform legislației în vigoare, ședința de judecată nu va fi publică.

Indiferent de decizia luată de Curtea de Apel Constanța, aceasta poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

În acest dosar, alături de Cristian Radu, au fost trimiși în judecată și următorii, conform DNA:

“Boiță Petrina, fost secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța, Dumitrana Romulus, fost administrator public al municipiului Mangalia și persoană delegată cu atribuții de primar, Călin Didi George, fost director în cadrul Direcției juridice și de administrație publică locală și ulterior director în cadrul Direcției de achiziții publice și programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Vlădescu Daniel, fost șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Fotin Diana-Ionela, fost director al Direcției de Management Fiscal și Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Negru Maria, fost funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, avocat în cadrul Baroului București (nr. Grimberg Andrei Costin, conform portalului instanțelor de judecată), toți pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că:

“În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată anterior, ar fi încheiat 95 de contracte cu o societate de avocatură, reprezentată de un avocat din Baroul București, care este și el trimis în judecată în acest caz. Aceste contracte vizau asistența juridică și reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești și altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este important de menționat că o parte dintre aceste contracte au fost încheiate în ciuda existenței altor contracte de asistență juridică cu o altă societate de avocatură, care prevedea onorarii cu peste 200 de ori mai mici decât cele stabilite în noile contracte. În această situație, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), necesare organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor juridice menționate anterior. Prin urmare, primăria municipiului Mangalia a suferit un prejudiciu total în valoare de 13.675.922 de lei. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a informat că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu recomandarea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză”, conform DNA.

Mai trebuie menționat că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, în conformitate cu Codul de procedură penală, și nu afectează principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00