Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ continuă protestele și stabilește greva generală în sectorul medical

de admin 2
0 comentariu 14 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Consiliul de Coordonare al Federației “Solidaritatea Sanitară” s-a reunit în perioada 22-25 iunie 2023 și a hotărât să continue protestele în sprijinul revendicărilor și să actualizeze calendarul acțiunilor de protest, stabilind greva generală pentru data de 27 iulie, conform unui comunicat oficial.

“Proteste aflate în desfășurare vor fi continuare și intensificate. Până în prezent, 1.128 de medici s-au alăturat protestului intitulat ‘Demisia din contractele de gărzi suplimentare’ (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, această acțiune a obținut deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunțând că nu vor putea acoperi gărzi din cauza acestui tip de protest.

Astfel, în data de 29 iunie 2023 va fi lansat un protest inovativ și vor fi transmise solicitări pentru încheierea Acordului și Procedurii pentru grevă, iar în data de 6 iulie 2023 se va picheta unitățile sanitare din țară.

De asemenea, în data de 12 iulie 2023 va avea loc un nou miting național al angajaților din sistemul de sănătate în Piața Victoriei, în data de 19 iulie 2023 va avea loc greva de avertisment, iar în data de 27 iulie 2023 va fi declanșată greva generală.

În cadrul procedurii pentru declanșarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federației “Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toți angajații care au semnat pentru grevă au făcut-o folosind formularele organizației, ceea ce poate ridica suspiciuni cu privire la legalitatea declanșării grevei.

“Situția a fost generată de faptul că a doua federație reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, iar mulți angajați au fost convinși că au semnat deja pentru grevă în cadrul acțiunii noastre, deși au făcut acest lucru pe alte formulare. În unele cazuri, angajații ne-au trimis semnăturile lor pentru grevă pe formularele celeilalte federații. Deoarece a doua federație reprezentativă din sistemul de sănătate nu este implicată într-un conflict de muncă colectiv (nu intenționează să declanșeze o grevă), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă poate fi considerat viciat deoarece este dat către o altă organizație, iar semnăturile respective nu pot fi luate în considerare”, se precizează în comunicat.

Prin urmare, Consiliul de Coordonare al Federației “Solidaritate Sanitară” a decis reprogramarea perioadei de declanșare a grevei naționale conform noului calendar, iar decizia privind declanșarea grevei va fi luată ulterior, respectând termenele legale.

Scopul acțiunilor de protest în desfășurare și a celor viitoare este de a determina guvernanții să respecte solicitările și așteptările angajaților din sectorul public al sănătății, așa cum sunt exprimate în Decalogul revendicărilor Federației “Solidaritatea Sanitară”.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00