Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța colaborează cu Universitatea de Stat din Michigan (SUA), Universitatea de Stat South Dakota (SUA) și Universitatea din București pentru a derula proiectul de cercetare intitulat „Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, Grant Number: 80NSSC23K0535, finanțat de National Aeronautics and Space Administration (NASA).
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani (2023-2026), iar prima etapă constă în cercetări de teren în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Constanța. Aceste cercetări vor fi realizate în perioada 24 iunie – 9 iulie 2023 de către o echipă de cadre didactice de la universitățile partenere.
La activitățile de cercetare vor participa zece studenți din cadrul FSNSA, de la programele de licență și master, specializările Geografie, Geografia Turismului și Agricultură. Aceștia vor fi implicați direct în colectarea și analiza datelor.
Cercetările de teren vor investiga modul de utilizare a terenurilor, cu accent pe accesarea și utilizarea fondurilor europene de către fermierii români, impactul acestora asupra productivității culturilor agricole și a fermelor de animale, precum și introducerea de tehnologii inovatoare în agricultură. Prof. univ. dr. Igor Sîrodoev, directorul de proiect din partea UOC, subliniază importanța evaluării acestor aspecte la nivel de județ, dar și la nivelul comunelor și marilor ferme.
Pe parcursul cercetărilor de teren, echipa de cercetare va efectua cartări și evaluări ale terenurilor, actualizând imaginile satelitare și va colabora cu instituțiile cheie din domeniu, cum ar fi direcțiile agricole județene, agențiile de dezvoltare regională și consiliile județene. De asemenea, se vor realiza chestionare pentru localnici și interviuri cu fermierii pentru a evalua progresul și provocările întâmpinate în agricultură, impactul fondurilor europene și perspectivele de dezvoltare a afacerilor agricole.
Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul dedicat programelor de cercetare în analiza utilizării terenurilor al NASA: https://lcluc.umd.edu/projects/institutional-forcings-agricultural-landscapes-post-socialist-europe-diachronic-hotspot