Europarlamentarii solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023

de admin 2
0 comentariu 24 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Deputații europeni din Comisia pentru petiții au adoptat marți o rezoluție prin care solicită Consiliului să voteze în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. Rezoluția a primit 25 de voturi în favoare, fără voturi împotrivă sau abțineri. Această inițiativă vine în contextul în care ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a adera la spațiul Schengen.

Deputații europeni exprimă regretul față de decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea României și Bulgariei fără a oferi o justificare juridică legată de criteriile de aderare. Ei susțin că un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar consolida Uniunea Europeană.

Situația actuală, în care România și Bulgaria nu fac parte din zona de călătorie fără vize, reprezintă o povară societală și economică semnificativă pentru cetățenii și întreprinderile acestor țări, subliniază deputații europeni.

Cetățenii români și bulgari se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu cetățenii din spațiul Schengen. În rezoluție se menționează și timpul îndelungat de așteptare la punctele de trecere a frontierei, care poate ajunge la câteva ore sau chiar zile, spre deosebire de cele 10 minute necesare la frontierele interne. Aceasta afectează și condițiile de muncă ale șoferilor de camion.

Reacțiile unor europarlamentari

Rareș Bogdan, europarlamentar: “Unanimitate în Dosarul România în Schengen – despăgubiri pentru pierderile suferite din pe 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE. Cu 25 de voturi „pentru” (unanimitate), Comisia de Petiții a adoptat proiectul de rezoluție a Parlamentului European privind nedreptatea suferită de România prin votul Austriei împotriva intrării cu drepturi depline în Schengen, proiect la care sunt raportor din umbră al Grupului Popularilor Europeni. Au fost lupte complicate!”, a declarat Rareș Bogdan.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar: “Grupul Verzilor, din care fac parte, susține aderarea României la spațiul Schengen. Această rezoluție vine să exercite presiune asupra decidenților politici, Guvernului Austriei și Guvernului Olandei, pentru a debloca acest obiectiv major de țară în următoarele reuniuni JAI din toamnă. Am discutat despre acest obiectiv atât cu vice-cancelarul Austriei din partea Verzilor, cât și cu ministrul german al Economiei. Este important ca fiecare să-și facă treaba, inclusiv cei implicați în negocierile din țară. Mă bucură sprijinul Parlamentului European, dar acesta nu este o surpriză, deoarece Parlamentul a fost întotdeauna de partea României”, a declarat Nicu Ștefănuță, singurul europarlamentar român din grupul Verzilor.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00