Camera Deputaților aprobă introducerea rovinietei electronice TollRO

de admin 2
0 comentarii 25 vizualizari 8 minute de citit
A+A-
Reset

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind introducerea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Începând cu 1 ianuarie 2026, va intra în vigoare o nouă formă de rovinietă aplicabilă tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate. Această nouă rovinietă se va numi TollRO și va permite achiziționarea sa în funcție de perioada de utilizare.

Legea a fost adoptată cu 203 voturi pentru, 13 împotrivă și 45 de abțineri.

Rovinieta trebuie achitată înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România și este disponibilă în variante de durată: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Tariful zilnic nu va depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pentru 10 zile nu va depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu va depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pentru două luni nu va depăși 30% din tariful pentru 12 luni.

Nivelul rovinietei va fi stabilit printr-un ordin emis de ministrul Transporturilor și Infrastructurii.

Responsabilitatea deținerii unei roviniete valabile va reveni exclusiv utilizatorilor.

“Înregistrarea în format electronic a informațiilor privind achitarea rovinietei, gestionarea datelor referitoare la vehiculele pentru care a fost achitată și monitorizarea și controlul achitării rovinietei prin intermediul unui sistem informatic se vor realiza printr-un sistem denumit generic SER”, se menționează în sursa citată.

Conform expunerii de motive a proiectului de lege adoptat de Executiv, CNAIR va fi entitatea desemnată să perceapă și să colecteze tariful TollRO.

TollRO va fi aplicat tuturor vehiculelor înmatriculate utilizate în acest sens, concepute și construite pentru transportul de mărfuri cu o masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone.

Vehiculele de transport mixt vor fi asimilate, în ceea ce privește TollRO, vehiculelor de transport de mărfuri.

Pentru colectarea tarifului TollRO prin intermediul STRR (Sistemul de Tarifare Rutieră Electronică), se introduce un sistem electronic de tarifare rutieră în România, denumit STRR.

STRR va fi interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul SETRE (Single European Electronic Toll Service), complementar STRR.

STRR va oferi utilizatorilor SETRo acces la SETRE.

“TollRO va fi perceput pentru utilizarea domeniului SETRE România, reprezentat de rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în interiorul municipiilor, între indicatoarele de intrare/ieșire în/din acestea, pentru utilizarea cărora tariful de trecere datorat se va colecta prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică”, precizează sursa citată.

Tariful TollRO va fi stabilit în funcție de o taxă unitară și de distanța parcursă pe un sector de drum din domeniul SETRE România, exprimată în kilometri întregi.

Tariful unitar va include o taxă de utilizare a infrastructurii și o taxă bazată pe costurile externe, care se bazează pe principiile recuperării costurilor infrastructurii și poluării atmosferice generate de trafic.

Astfel, tariful TollRO va fi calculat prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă.

Categoriile și nivelul tarifului unitar vor fi aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, conform sursei menționate.

Tariful TollRO poate fi achitat în următoarele moduri:

  • Prin încheierea unui contract între un utilizator SETRo și un furnizor SETRo.
  • Prin intermediul unui tichet de rută cu o singură trecere, emis prin aplicațiile informatice interconectate cu STRR. Tichetul de rută trebuie achitat înainte de efectuarea trecerii.
  • Prin intermediul unei aplicații mobile gratuite puse la dispoziție de CNAIR. Aplicația mobilă poate fi utilizată pentru vehiculele înmatriculate în România.

Extinderea utilizării aplicației mobile pentru vehiculele înmatriculate în alte state va fi stabilită prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii.

CNAIR va stabili valoarea tarifului TollRO și va colecta suma aferentă: a) De la furnizorul SETRo, pe baza declarațiilor privind TollRO transmise. CNAIR va colecta această sumă independent de momentul plății între utilizator și furnizorul SETRo. b) De la utilizatorul domeniului SETRE România, pe baza datelor din tichetul de rută înregistrate în STRR. c) De la utilizatorul domeniului SETRE România, în cazul utilizării aplicației mobile, pe baza datelor colectate de la aceasta.

“Serviciile de tarifare rutieră electronică pe domeniul SETRE România, oferite în conformitate cu prezenta lege, vor respecta dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 8/2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică și facilitarea schimbului transfrontalier de informații privind neplata tarifelor rutiere, cu modificările ulterioare. Utilizatorii pot încheia contracte privind serviciile de tarifare rutieră electronică cu orice furnizor”, mai precizează expunerea de motive a proiectului de lege.

Utilizatorii care nu achită tariful TollRO vor trebui să plătească o taxă compensatorie către CNAIR. În cazul constatării neplății TollRO, utilizatorii au obligația de a plăti către CNAIR o taxă compensatorie.

Valoarea taxei compensatorii este: a) De 100 de ori valoarea TollRO datorată, dar nu mai mult de 1.000 de lei în situația în care distanța parcursă pe domeniul SETRE România poate fi stabilită. În acest caz, valoarea TollRO achitată necorespunzător nu va fi restituită. b) De 2.000 de lei în situația în care distanța parcursă pe domeniul SETRE România nu poate fi stabilită.

În cazul constatării neplății TollRO pentru un vehicul înmatriculat într-un stat membru al Uniunii Europene, CNAIR va notifica deținătorul vehiculului prin intermediul unei scrisori de informare privind neplata, obligația de achitare a taxei compensatorii și a cheltuielilor administrative generate de notificare.

Suma datorată trebuie plătită în maxim 72 de ore de la primirea scrisorii de informare. Plata este considerată efectuată atunci când contul CNAIR este creditat cu suma datorată.

Achitarea taxei compensatorii pune capăt neplății și oricăror sancțiuni ulterioare împotriva deținătorului vehiculului.

Neplata acestor sume constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională.

În cazul constatării neplății TollRO, personalul abilitat conform prezentei legi va notifica conducătorul vehiculului prin intermediul unei înștiințări de plată cu privire la obligația achitării taxei compensatorii, după identificarea acestuia în timpul controlului prin oprirea vehiculului.

În această situație, taxa compensatorie trebuie plătită pe loc prin mijloace electronice în contul indicat în înștiințarea de plată.

În cazul în care conducătorul vehiculului refuză să achite taxa compensatorie, personalul abilitat va face mențiune despre aceasta în înștiințarea de plată, va constata contravenția, va stabili amenda și va întocmi procesul-verbal de contravenție pe numele acestuia.

“În cazul vehiculelor înmatriculate într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, procesul-verbal de contravenție se va comunica Poliției de Frontieră, care nu va permite intrarea în România a conducătorului vehiculului până la achitarea amenzii contravenționale”, se mai menționează în sursa citată.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW