CSM critică modificările controversate aduse proiectului de lege privind pensiile speciale

de admin 2
0 comentariu 31 vizualizari 1 minute de citit
A+A-
Reset

Proiectul de lege privind pensiile speciale adoptat astăzi în Camera Deputaților a suferit modificări considerabile față de forma avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții fără dezbateri, anunță Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

CSM exprimă dezacordul față de modul în care Parlamentul a tratat autoritatea judecătorească, adoptând măsuri ce afectează iremediabil independența justiției și statutul magistratului. Nu s-a realizat un dialog sincer între puterile legislative și judecătorești, iar Consiliul nu a primit un aviz real cu privire la forma finală a legii.

Forma proiectului a fost modificată în mod repetat în comisiile Parlamentului, diferind semnificativ de forma avizată favorabil cu observații. De asemenea, s-au introdus noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și fără a se solicita avizul CSM.

Inițial, proiectul adoptat de Senat nu prevedea o vârstă minimă pentru pensionare, ci doar stabilea vechimea în profesie. Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul a ignorat principii constituționale, având consecințe negative asupra întregului sistem de justiție.

CSM, în calitate de garant al independenței justiției, susține că astfel de modificări legislative ar trebui să fie rezultatul unui dialog autentic între toate puterile statului, pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00