Minorii români de 16 ani pot călători în străinătate fără însoțitori, dar cu acordul părinților

de admin 2
0 comentariu 14 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege care permite cetățenilor români minori, în vârstă de 16 ani, să călătorească în străinătate fără însoțitori, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Decizia a fost luată cu o majoritate zdrobitoare de voturi, având 277 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere.

Conform proiectului adoptat, autoritățile de frontieră vor permite ieșirea din România a cetățenilor români minori în vârstă de 16 ani, fără însoțitori majori, cu condiția prezentării unei declarații din partea părinților sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul sau al părintelui care exercită singur autoritatea părintească. Declarația trebuie să cuprindă acordul acestora referitor la călătoria minorului, destinația călătoriei, durata acesteia și scopul călătoriei.

Textul legii adoptate de Parlament este următorul:

“În excepție față de prevederile anterioare, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, posesor al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, și intenționează să călătorească în străinătate pentru a vizita rudele, a participa la concursuri oficiale sau pentru tratament medical necesar supraviețuirii sau sănătății sale, și prezintă documente doveditoare în acest sens, are dreptul să călătorească în străinătate fără însoțitor major. Pentru acest lucru, minorul trebuie să prezinte autorităților de frontieră o declarație autentificată de ambele părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul sau al părintelui la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească definitivă sau acord notarial, conform căruia părintele exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal, care să cuprindă acordul acestora referitor la călătoria minorului, destinația sau destinațiile călătoriei, perioada în care aceasta urmează să aibă loc și scopul călătoriei.”

Proiectul urmează să fie promulgat de către Președintele României.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00