Final de proces în cazul accidentului mortal de muncă de la Șantierul Naval Mangalia din 2011!

de admin 2
0 comentarii 103 vizualizari 5 minute de citit
A+A-
Reset

Tragedia a avut loc pe 18 iunie 2011, în jurul orei 09:30, când un muncitor a fost lovit mortal de cârligul unei macarale. În urma investigațiilor, procurorii au adus în fața justiției două persoane: un macaragiu și un operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), care era responsabil cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare.

Cei doi inculpați au fost achitați definitiv de acuzația de ucidere din culpă, în baza articolului 16 alineatul 1 litera b C.pr.pen – fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

De asemenea, procesul penal față de inculpați pentru nerespectarea obligațiilor și a măsurilor de securitate și sănătate în muncă a fost încheiat în urma prescripției răspunderii penale.

În plus, acțiunile civile formulate de părțile civile au fost respinse ca nefondate de către instanță.

Dosarul a fost investigat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Conform anchetatorilor, în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orei 09:30, un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia, unde i s-au diagnosticat politraumatisme la nivelul membrelor și hemoragie internă. Din cauza gravității stării sale de sănătate, a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța, unde, în data de 18 iunie 2011, a decedat.

Investigațiile penale au durat aproape cinci ani.

În aprilie 2016, procurorii au trimis în judecată două persoane: E.A., macaragiu la o societate subcontractoare, și N.M., operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), care era responsabil cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare.

La prima instanță, inculpații au fost achitați și s-a impus o amendă penală.

În februarie 2019, instanța a decis achitarea inculpaților de acuzația de ucidere din culpă, în baza articolului 16 alineatul 1 litera b C.pr.pen – fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal față de cei doi inculpați pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, din cauza prescripției.

În continuare, judecătorii au stabilit pentru inculpatul N.M. o pedeapsă de amendă penală, constând în 180 de zile-amendă, la o valoare de 30 de lei pe zi, astfel încât inculpatul va trebui să plătească o amendă totală de 5400 de lei statului.

Aplicarea pedepsei de amendă penală a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani, începând de la data rămânerii definitive a hotărârii.

De asemenea, magistrații au respins ca neîntemeiate acțiunile civile formulate de părțile civile în contradictoriu cu inculpații și cu părțile responsabile civilmente Crane Service SRL și Damen Shipyards Mangalia SA (fostă D.M.H.I. SA).

Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, care, prin Hotărârea nr. 696/2020 din 18 septembrie 2020, a dispus rejudecarea cauzei de către Judecătoria Mangalia.

În urma rejudecării, prin Hotărârea nr. 219/2022 din 15 iunie 2022, Judecătoria Mangalia a decis achitarea macaragiului de acuzația de ucidere din culpă și a dispus încetarea procesului penal față de acesta pentru nerespectarea obligațiilor și a măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

De asemenea, judecătorii au dispus achitarea operatorului responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor de acuzația de ucidere din culpă și au decis încetarea procesului penal față de acesta pentru nerespectarea obligațiilor și a măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Judecătoria Mangalia a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal față de acesta pentru acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din cauza prescripției răspunderii penale.

Magistrații au respins ca nefondate acțiunile civile formulate de părțile civile în contradictoriu cu inculpații și cu părțile responsabile civilmente Crane Service SRL și Damen Shipyards Mangalia SA (fostă D.M.H.I. SA).

Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, care a menținut hotărârea judecătorilor din Mangalia.

Este important de menționat că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță pentru judecare, însă nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție, conform Codului de procedură penală.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW