Potrivit datelor furnizate de Eurostat și citate de INS, România s-a clasat anul trecut drept țara cu cel mai mic preț pentru bunurile de consum în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, situându-se cu 42% sub media europeană. Aceasta înseamnă că România a fost considerată cea mai ieftină țară și în ceea ce privește alimentele și băuturile non-alcoolice.
Raportat la suma medie cheltuită pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final la nivelul UE, care a fost de 100 de euro în anul 2022, România a înregistrat o valoare de 58 de euro, în timp ce Irlanda a avut cea mai mare sumă, respectiv 146 de euro.
În clasamentul european, România este urmată de Bulgaria, cu prețuri cu 41% sub media UE, și de Polonia, cu prețuri cu 38% sub media UE. La polul opus, țările cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației au fost Irlanda (46% peste media UE), Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (27% peste media UE).
România se remarcă ca fiind cel mai ieftin stat membru și în ceea ce privește categoria “Alimente și băuturi nealcoolice”, cu prețuri cu 72% sub media UE, fiind urmată de Polonia, unde prețurile sunt cu 73% sub media UE. În opoziție, Danemarca și Luxemburg au înregistrat cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această categorie de produse, cu valori de 121%, respectiv 146%.
De asemenea, România se situează la un nivel scăzut al prețurilor la mobilă, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței, împreună cu Bulgaria, cu prețuri cu 70% sub media UE.
Bulgaria se evidențiază prin prețurile scăzute la băuturi alcoolice și tutun (66%), îmbrăcăminte și încălțăminte (80%), precum și întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaze și alți combustibili (37%). Polonia urmează pe locul al doilea în ceea ce privește băuturile alcoolice și tutun (73%) și întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaze și alți combustibili (40%).
În ceea ce privește transportul, Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru (72%), iar Bulgaria are cele mai mici prețuri pentru categoria de recreere și cultură (64%). Luxemburg se remarcă prin cele mai ridicate prețuri pentru articolele de mobilier, echipamentele de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței (126%). Danemarca și Suedia sunt cele mai scumpe țări din UE în ceea ce privește îmbrăcămintea și încălțămintea (133%), iar Danemarca domină în categoria recreere și cultură (141%) și servicii de cazare și restaurante (156%).
Din punct de vedere al valorii PIB-ului pe locuitor, calculat pe baza parităților puterii de cumpărare (PPC), România se situează la același nivel cu Portugalia și Ungaria, înregistrând o valoare de 77% față de media Uniunii Europene. Bulgaria a înregistrat cea mai mică valoare a PIB-ului pe locuitor, cu 41% sub media UE, în timp ce Luxemburg se clasează pe primul loc, cu o valoare cu 161% peste media UE. Aceasta se datorează parțial faptului că un număr mare de cetățeni străini contribuie la realizarea PIB-ului din Luxemburg, fără a face parte din populația rezidentă.