Pungile subțiri de plastic pentru ambalarea alimentelor proaspete în supermarket-uri au fost oficial interzise în Noua Zeelandă, într-o măsură luată în cadrul unei campanii guvernamentale mai ample împotriva materialelor plastice de unică folosință, conform informațiilor transmise de BBC. Comercianții care nu respectă aceste reglementări se expun unor amenzi considerabile.
Conform noii legi, unitățile comerciale care nu se conformează noilor reglementări riscă amenzi de până la 100.000 de dolari neozeelandezi (echivalentul a peste 59.000 de euro). Încă din 2019, Noua Zeelandă a interzis comercializarea pungilor mari de plastic utilizate pentru transportul cumpărăturilor, fapt ce a determinat clienții supermarketurilor să vină cu propriile lor pungi.
În ciuda noilor reglementări, criticii inițiativei legislative susțin că clienții magazinelor ar putea folosi în continuare pungile de hârtie de unică folosință, care încă sunt disponibile în supermarketuri. Aceștia manifestă scepticism în ceea ce privește schimbarea comportamentului de consum.
Lanțul de supermarketuri Countdown, care deține peste 185 de magazine în întreaga țară, a început să vândă pungi reutilizabile din plasă de poliester. Compania speră că această inițiativă va încuraja cumpărătorii să utilizeze pungi reutilizabile pentru fructe și legume.
Cu toate acestea, clienții manifestă unele reticențe. “Știm că schimbarea este dificilă și va dura ceva timp”, a declarat Catherine Langabeer, șefa departamentului de sustenabilitate de la Countdown. “Avem parte de clienți nemulțumiți”, a adăugat ea. Guvernul Noii Zeelande a abordat deja mai multe inițiative legislative în ceea ce privește schimbările climatice. Una dintre aceste inițiative a vizat industria agricolă a statului, care este responsabilă pentru aproximativ jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră.