Primarul Mangaliei și alți funcționari trimiși în fața justiției: Prejudiciu de 13,7 milioane lei

de admin 2
0 comentariu 51 vizualizari 4 minute de citit
A+A-
Reset

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au explicat motivele trimiterii în judecată a primarului municipiului Mangalia, Cristian Radu, din județul Constanța. Edilul Cristian Radu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în forma continuată, prin obținerea unor avantaje necuvenite pentru sine sau pentru alte persoane.

În același dosar, au fost deferiți justiției și alți suspecți:

  • Boiță Petrina, secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța la momentul comiterii faptelor;
  • Dumitrana Romulus, administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuții de primar;
  • Călin Didi George, director în cadrul Direcției juridice și de administrație publică locală la momentul faptelor, ulterior director în cadrul Direcției de achiziții publice și programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța;
  • Vlădescu Daniel, șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța;
  • Fotin Diana-Ionela, director al Direcției de Management Fiscal și Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța;
  • Negru Maria, funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia;
  • Grimberg Andrei Costin, avocat în cadrul Baroului București.

Suspecții menționați mai sus sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu, în forma continuată, prin obținerea unor avantaje necuvenite pentru sine sau pentru alte persoane.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele fapte: în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, primarul Radu Cristian, încălcând dispozițiile legale, a încheiat 95 de contracte cu o societate de avocatură reprezentată de un avocat din Baroul București, care și el a fost trimis în judecată. Aceste contracte aveau ca obiect asistența juridică și reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanțelor judecătorești și altor organe judiciare sau jurisdicționale.

Potrivit DNA, “o parte dintre aceste contracte ar fi fost încheiate în condițiile în care la nivelul primăriei Municipiului Mangalia existau deja contracte de asistență juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care onorariile erau de peste 200 de ori mai mici decât cele stabilite în noile contracte”.

Ancheta procurorilor a relevat că primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase funcționari publici inculpați, care au întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini etc.) necesare organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor juridice susmenționate.

Conform anchetatorilor, ca urmare a acestor acțiuni, primăria municipiului Mangalia ar fi suferit un prejudiciu total de 13.675.922 lei.

Primăria municipiului Mangalia a anunțat că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Este important de menționat că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță pentru judecare, conform Codului de procedură penală, însă acest lucru nu poate afecta principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00