Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța se confruntă cu o decizie finală referitoare la soarta sa. Judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins definitiv apelurile formulate de către Parohia Izvorul Tămăduirii și Arhiepiscopia Tomisului.
Decizia Tribunalului Constanța, Secția I Civilă, dosar nr. 14901/212/2022, pronunțată la data de 6 iulie 2023, respinge ca nefondate apelurile împotriva sentinței civile nr. 585/25.01.2023 și a încheierii din 03.11.2022 emise de Judecătoria Constanța în dosarul nr. 14901/212/2022. Prin această decizie, Parohia „Izvorul Tămăduirii” Constanța și Arhiepiscopia Tomisului sunt obligate, în mod egal, să plătească suma de 1300 de lei către Primarul Municipiului Constanța, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocațial. Decizia este definitivă și a fost comunicată părților prin intermediul grefei instanței la data de 6 iulie 2023.
Motivarea primei instanțe arată că reprezentanții Bisericii au invocat dreptul de proprietate asupra terenului și bisericii din zona Macul Roșu în conformitate cu propriul lor statut. Cu toate acestea, instanța a precizat că „modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate prevăzută de aceste dispoziții (respectiv, prin sfințire) nu este prevăzută de art. 557 alin. (1) C. civ., iar pe de altă parte nu este prevăzută nici de altă lege (astfel cum este menționat la alin. (2) sau (3) al art. 557 din Codul civil), nu se poate reține că contestatoarea este titulara unui drept de proprietate asupra imobilului supus desființării”. Astfel, sfințirea bisericii nu echivalează cu dobândirea dreptului de proprietate.
Instanța a mai constatat că Parohia nu a dovedit îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 181 din H.G. nr. 53/2008, conform cărora o biserică, imediat după sfințire, trece în proprietatea și în folosința unității de cult din cadrul aparhiei pe teritoriul căreia a fost edificată. De asemenea, instanța a concluzionat că HG nr. 53/2008, fiind un act administrativ normativ, nu poate fi considerat un mod de dobândire a dreptului de proprietate prevăzut de lege.
În privința celorlalte critici invocate, respectiv valul puternic de nemulțumire în rândul enoriașilor, impactul social major al demolării și imposibilitatea exercitării serviciului public de către Parohie, instanța a stabilit că acestea nu reprezintă motive de nelegalitate ale contestației la executare, ci sunt aspecte legate de oportunitatea unei astfel de măsuri și depășesc analiza în cadrul contestației la executare.
Astfel, decizia judecătorilor Tribunalului Constanța confirmă că Biserica Izvorul Tămăduirii nu are dreptul de proprietate asupra terenului și clădirii în cauză, iar apelurile formulate de Parohia Izvorul Tămăduirii și Arhiepiscopia Tomisului au fost respinse. Această hotărâre poate avea consecințe importante asupra viitorului bisericii și ridică întrebări cu privire la continuarea serviciilor religioase în respectiva locație.