Dosarele cu șină au fost interzise!

de admin 2
0 comentariu 27 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Dosarele cu șină au fost interzise, iar instituțiile publice nu mai au dreptul să solicite copii ale avizelor sau documentelor emise de alte instituții publice. Aceste prevederi fac parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii Partidului Național Liberal (PNL), care a fost promulgată în ianuarie 2023 și a intrat în vigoare în luna iulie 2023.

Această măsură are scopul de a reduce birocrația și de a digitaliza administrația publică, facilitând interacțiunea cetățeanului cu statul într-un mod simplu și eficient. Astfel, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să petreacă timp în cozi sau să cheltuiască bani pentru a face copii ale documentelor pe care statul deja le deține.

Parlamentarii liberali subliniază că obiectivul principal al acestui proiect este debirocratizarea și modernizarea administrației publice. Pentru a se informa în detaliu cu privire la prevederile legii și pentru a semnala situațiile în care li se solicită dosare sau copii după documente, românii au la dispoziție site-ul www.romaniafaradosar.ro.

Principalele prevederi ale legii sunt următoarele:

  • Instituțiile publice nu mai au dreptul să solicite cetățenilor obiecte de papetărie sau birotică.
  • Instituțiile publice nu mai pot cere documente emise de alte instituții publice.
  • Dacă sunt necesare copii, fotocopierea trebuie să fie gratuită, eliminându-se necesitatea copiei legalizate (funcționarul va verifica conformitatea copiei cu originalul). Copia după cartea de identitate poate fi trimisă în format electronic, prin e-mail.
  • Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, astfel încât cetățenii să le poată descărca.
  • Pe lângă plata în numerar, instituțiile publice sunt obligate să ofere și alte modalități de plată, cum ar fi plata cu cardul.

Aceste modificări legislative au ca scop modernizarea administrației publice și facilitarea interacțiunii cetățenilor cu instituțiile statului, în conformitate cu cerințele actuale și tendințele de digitalizare.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00