Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO de la Vilnius pentru consolidarea securității euroatlantice și sprijinirea Ucrainei

de admin 2
0 comentariu 20 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa în perioada 11-12 iulie 2023 la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Vilnius, Republica Lituania. Summit-ul de la Vilnius, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, va reuni liderii aliați pentru evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Madrid din 2022, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Reuniunea de la Vilnius va reflecta modul în care comunitatea euroatlantică continuă să își articuleze răspunsul față de mediul actual de securitate afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Agenda summit-ului include subiecte precum prezența Aliată întărită pe Flancul Estic, sprijinul pentru Ucraina și aderarea sa la NATO, consolidarea dialogului politic cu partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și evaluarea amenințărilor de securitate.

Președintele Klaus Iohannis va participa la reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, în care se vor discuta aspecte legate de securitatea și apărarea euroatlantică, situația actuală din regiune și angajamentele Alianței. De asemenea, se vor purta discuții cu partenerii din regiunea Indo-Pacificului și se va aborda relația NATO-Ucraina într-un format nou, care consolidează legăturile politice și oferă sprijin pentru aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei.

Președintele României va sublinia importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și sprijinul pentru Ucraina și partenerii vulnerabili. De asemenea, se va pleda pentru importanța regiunii Mării Negre în contextul securității euroatlantice.

Summit-ul NATO de la Vilnius reprezintă un moment crucial pentru definirea răspunsului Alianței față de provocările de securitate actuale și pentru consolidarea cooperării între statele membre. Prezența Președintelui României la acest summit subliniază angajamentul țării noastre față de securitatea euroatlantică și sprijinul pentru valorile și obiectivele NATO.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00