Angajații caselor de asigurări de sănătate din întreaga țară se pregătesc să protesteze în fața condițiilor de lucru nepotrivite. La nivelul Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, care include și Sindicatul CAS Tomis Constanța, s-au inițiat procedurile pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă la nivel de sector.
Salariații, atât membri ai Sindicatului CAS Tomis Constanța, cât și cei care nu sunt membri, sunt nemulțumiți, în special, de nivelul scăzut al salarizării, care nu a fost modificat din 2017, în timp ce nivelul de trai a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani.
“Suntem singura instituție care nu a beneficiat de niciun fel de stimulent pe perioada pandemiei, în timp ce colegii noștri din DSP sau personalul sanitar din unitățile sanitare publice au primit astfel de stimulente. Activitatea noastră la CAS nu a fost întreruptă în această perioadă. Am realizat decontări de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, certificate medicale, care s-au dublat în timpul pandemiei, iar numărul de controale s-a triplat. Volumul mare de lucru raportat la numărul de angajați (organigramele altor județe au un număr similar de asigurați/furnizori, dar dublu față de CAS Constanța). De asemenea, am încheiat 1.154 de contracte și am întocmit 603 de convenții de eliberare de concedii medicale cu doar opt salariați”, a declarat președintele sindicatului, Constanțiu Leonard Drăghici.
Ca urmare, luni, 10 iulie, între orele 10:00 și 12:00, salariații Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, împreună cu colegii lor din celelalte CAS-uri și CNAS, vor protesta prin întreruperea lucrului.
Angajații solicită rezolvarea urgentă a problemelor expuse la nivelul CAS/CNAS. Totodată, ei avertizează că întârzierea soluționării acestor probleme și declanșarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecințe: neplata prestațiilor medicale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat și a voucherelor de vacanță, etc.
Mai mult, acest lucru va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicamentele sunt vitale. De asemenea, serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi oferite. Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
Vă informăm că programul de lucru la CJAS, pentru ziua de luni, 10 iulie, va suferi următoarele modificări: între orele 8:30 și 10:00 se va desfășura programul normal, între orele 10:00 și 12:00 se va întrerupe activitatea, iar între orele 12:00 și 17:00 programul normal de lucru cu publicul va fi reluat.