Descoperirea batistei de nuntă turcești veche de 120 de ani

de admin 2
0 comentariu 37 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

În trecut, în toate comunitățile musulmane dobrogene, exista o piesă distinctivă în ceremonialul nunții, numită de tătari „șewre”, iar de către turci „çewre”. Această piesă de recuzită, cunoscută sub numele de batista de nuntă, făcea parte din zestrea fetelor care urmau să se mărite.

Confecționată dintr-un material deosebit de fin, importat din Turcia, denumit „titreuk” sau „kesaye” (cunoscut și sub numele de „kaursîn”), batista era decorată cu un motiv special, răspândit în lumea islamică – „Mâna Fatimei”.

Conform reprezentanților instituției de cultură, Mâna Fatimei (cunoscută și sub denumirea de Mâna Doamnei sau Mâna Norocului) este considerată magică în credința musulmană, oferind o protecție infailibilă împotriva deochiului.

Fatima, fiica profetului Mahomed și denumită „regina femeilor din Paradis”, este un personaj deosebit de venerat în lumea islamică. Batista de nuntă evidențiază tehnica broderiei cu dublă față, realizată cu mătase, fir metalic și bumbac, pe un gherghef. Motivele sunt plasate în colțurile batistei, care sunt apoi pliate și cusute, astfel încât să încadreze un câmp central nedecorat. Inscripțiile cu caractere arabe sunt brodate în negru și sunt dispuse pe cele patru palme ale Mânei Fatimei.

Această piesă de recuzită, în vârstă de peste 120 de ani, a fost achiziționată din localitatea Topraisar, județul Constanța. Datorită valorii sale deosebite ca bun al patrimoniului cultural național, batista a fost clasată în categoria juridică „Fond”.

Descoperirea acestei batiste de nuntă tradiționale dezvăluie frumusețea culturală și simbolismul său, oferind o perspectivă fascinantă asupra tradițiilor și moștenirii culturale a comunității musulmane din Dobrogea.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00