Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că facilitățile acordate studenților pentru călătoriile cu trenul au suferit modificări semnificative. Potrivit postării, reducerea tarifului a fost majorată la 90%, iar vârsta până la care acestea se aplică a fost extinsă până la 30 de ani.
Aceste schimbări au fost posibile datorită publicării Legii învățământului superior nr. 199 în Monitorul Oficial al României nr. 614, din data de 05.07.2023. Noua lege reglementează structura, organizarea și funcționarea învățământului superior din România, statutul personalului din învățământul superior și asigură cadrul legal pentru acordarea facilităților către studenți.
Printre modificările aduse de lege, se numără următoarele:
- Tariful redus pentru studenți a fost majorat de la 50% la 90% pentru transportul local în comun, transportul intern auto, cu metroul și transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
- Vârsta studenților care pot beneficia de tariful redus de 90% a fost mărită de la 26 de ani la 30 de ani.
- Studenții români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență vor putea călători cu tarif redus de 50% pe teritoriul României pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, în baza unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar.
- Studenții care au doar unul dintre părinți decedați și cei proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal vor fi incluși în categoria studenților care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale.
Finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și trenul, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se va asigura din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar normele metodologice privind transportul vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului.
ARF, în calitatea sa de instituție responsabilă cu asigurarea alocării fondurilor necesare pentru facilitățile destinate transportului public feroviar de călători, inclusiv cele acordate studenților și elevilor, a raportat că în anii precedenți au fost efectuate plăți în valoare de 74,5 milioane de lei pentru 3,6 milioane de călătorii în 2021, 56 milioane de lei pentru 3 milioane de călătorii în 2022 și 31,5 milioane de lei pentru 1,5 milioane de călătorii în prima jumătate a anului 2023.
Aceste modificări legislative reprezintă un pas semnificativ în asigurarea unor facilități de călătorie mai accesibile pentru studenți și reflectă angajamentul autorităților de a sprijini educația și mobilitatea studenților în România.