Bravo lor! Elevii români, pe primul loc în Europa și pe locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică!

de admin 2
0 comentariu 51 vizualizari 5 minute de citit
A+A-
Reset

Elevii olimpici români câștigă 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2023 din Japonia, plasând România pe primul loc în Europa și pe locul 4 în lume, conform informațiilor confirmate marți după-amiază, pe 11 iulie, de către profesorii implicați în pregătirea echipei. De menționat că doar un singur elev din lot provine de la un liceu de stat.

Deși rezultatele finale pe țări nu au fost încă publicate pe site-ul oficial al competiției, imo-official.org, elevii români au obținut rezultate impresionante, asigurând o performanță remarcabilă pentru țară.

În ziua a doua a competiției, toți cei 6 elevi români au rezolvat perfect cele 3 probleme primite, în timp ce David Anghel a reușit să rezolve toate problemele în toate cele două zile ale competiției, obținând punctaj maxim.

Profesorul Cătălin Gherghe, unul dintre coordonatorii lotului, a declarat că rezultatele obținute sunt istorice. În clasamentul final, România s-a situat la doar 6 sau 7 puncte distanță de Coreea de Sud, țara clasată pe locul 3.

Echipa olimpică de matematică a României a stabilit un nou record, acumulând 208 puncte, depășindu-și performanța de anul trecut de 194 de puncte și stabilind astfel cel mai mare punctaj din 1995 până în prezent. Ultima dată când România s-a clasat pe primul loc la nivel mondial la Olimpiada Internațională de Matematică a fost în 1996, cu un total de 187 de puncte.

Organizatorii competiției au menționat că elevii au susținut probe timp de două zile, fiecare dintre ele având o durată de 4 ore și jumătate.

Coordonatorii lotului olimpic de matematică al României sunt profesorii Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Mihai Chiș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Elevii români care au obținut medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 (IMO 2023) sunt:

  • David-Andrei Anghel, clasa a XI-a, care a obținut medalii de aur și argint în anii precedenți. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.
  • Andrei Moldovan, clasa a XII-a, care a obținut medalii de argint la edițiile anterioare. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.
  • Pavel Ciurea, clasa a X-a, care este nou în echipă și este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.
  • Robert Dragomirescu, clasa a XII-a, care a obținut medalie de aur în 2022 și Mențiune de Onoare în 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.
  • Andrei-Giovani Chiriță, clasa a XI-a, care a obținut medalie de argint anul trecut și medalie de bronz în 2021. Este elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.
  • Radu-Andrei Lecoiu, clasa a XII-a, care a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2023. Anul trecut a obținut medalie de argint, iar în 2021 a obținut medalie de bronz. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.

În anul 2022, lotul de elevi al României la Olimpiada Internațională de Matematică a obținut primul loc în Europa și locul 5 la nivel mondial, după China, Coreea de Sud, Statele Unite și Vietnam, cu 2 medalii de aur și 4 de argint. Această performanță a fost considerată cea mai bună în ultimii 23 de ani de către Societatea de Științe Matematice (SSMR), dar a fost întrecută de echipa din acest an.

În 2021, România s-a clasat pe locul 27 la Olimpiada Internațională de Matematică, cu trei medalii de argint și două medalii de bronz. Anul precedent, lotul național a ocupat locul 15, iar în 2019 s-a clasat pe poziția 17. În anii anteriori, România a obținut diverse poziții în clasamentul internațional al competiției.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00