Forțele Navale Române și aliații lor vor participa la exercițiul multinațional „Poseidon 2023” în Marea Neagră

by admin 2
0 comentariu 33 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Peste 750 de militari din Forțele Navale Române, precum și din alte structuri ale sistemului național de apărare din Bulgaria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (NAVEUR, Alabama National Guard) și Turcia, vor participa la exercițiul multinațional „Poseidon 2023”. Aceste activități comune vor avea loc în perioada 14-21 iulie în Portul Militar Constanța și în raioanele de instrucție din partea de vest a Mării Negre. Exercițiul este organizat anual, alternativ, de către România și Bulgaria.

Principalele obiective ale exercițiului „Poseidon 2023” includ creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante și evaluarea și certificarea capabilităților Forțelor Navale Române pentru misiunile NATO și UE, precum și pentru activitățile de apărare națională. De asemenea, se va pune accent pe creșterea capabilităților operaționale și a nivelului de instruire al tuturor forțelor participante, exersând procedurile și tacticiile de luptă NATO într-un context multinațional, în medii maritime, terestre și aeriene, și aplicând regulile de angajament și procedurile NATO pentru comandă, control și comunicații. Exercițiul reprezintă o oportunitate pentru consolidarea nivelului ridicat de planificare, conducere și evaluare a activităților specifice luptei contra minelor, luptei la suprafață și luptei antiaeriene.

Pe durata exercițiului, Forțele Navale Române vor evalua și verifica fregata „Regina Maria” (F-222) pentru forța NATO de reacție rapidă (NATO Reaction Force – NRF 23) și vor participa cu diverse nave, precum Puitorul de Mine și Plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274), Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente” (30), Corveta „Amiral Petre Bărbuneanu” (260), Compania 585 Apărare CBRN, Nava maritimă de sprijin și intervenție cu scafandri „Grozavul” (102), două detașamente EOD (Explosive Ordnance Disposal) specializate în lupta împotriva dispozitivelor explozive și două remorchere maritime de radă și port. Forțele Aeriene Române vor contribui cu aeronave IAR-99 „Șoim” și IAR-330 „Puma”, în timp ce Forțele Terestre Române vor trimite un pluton de infanterie. Alături de ei, vor fi prezenți și reprezentanți ai forțelor navale ale Bulgariei, care vor participa cu navele MH TSIBAR (32) și MS SHKVAL (62), Franța cu o aeronavă de patrulare și o echipă de specialiști EOD, iar Belgia și SUA cu drone subacvatice și o echipă EOD. Celelalte state participante la exercițiu vor trimite ofițeri de stat major și detașamente EOD.

Pentru desfășurarea exercițiului, vor fi implicate și structuri de sprijin precum Comandamentul Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, Baza Logistică Navală „Pontica”, Centrul 338 Mentenanță și Tehnică Navală, Centrul 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral Inginer Grigore Marteș” și Grupul de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius”.

Exercițiul multinațional „Poseidon 2023” este condus de Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” și va include secvențe complexe de antrenament, cum ar fi comunicații navale, manevre și evoluții, remorcare, transfer de materiale ușoare, respingerea atacului aviației inamice și menținerea vitalității navelor. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe lupta contra minelor.

Deschiderea oficială a exercițiului „Poseidon 2023” va avea loc sâmbătă, 15 iulie, la ora 10:00, la Terminalul Pasageri din portul Constanța.

Articole similare

Comentarii

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00