Suspendarea conflictului colectiv de muncă: Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ acordă termene stricte Guvernului

de admin 2
0 comentariu 34 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Federația “Solidaritatea Sanitară” a anunțat vineri suspendarea conflictului colectiv de muncă, acordând Guvernului termene stricte pentru a-și onora obligațiile asumate. Federația menționează că conflictul colectiv de muncă va fi reluat în situațiile în care Guvernul României nu își îndeplinește aceste obligații, conform unui comunicat oficial emis de sindicat.

“Având în vedere angajamentele asumate de prim-ministrul Marcel Ciolacu, în numele Guvernului României, la negocierile din data de 12 iulie 2023 cu reprezentanții Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, Consiliul de Coordonare al federației, reunit joi, 13 iulie 2023, într-o ședință extraordinară, a decis suspendarea conflictului colectiv de muncă”, se afirmă în comunicatul sindicatului.

Potrivit sindicatului, conflictul colectiv de muncă va fi reluat în cazul în care Guvernul României nu își îndeplinește următoarele obligații asumate: finalizarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere Sănătate, cu includerea propunerilor Federației “Solidaritatea Sanitară” deja stabilite, încheierea și înregistrarea acestuia în termen de două săptămâni, finalizarea acordului cu Guvernul României privind punctele propuse și convenite, inclusiv modificarea și completarea OUG nr. 63/2023 și punctele adiționale, până la sfârșitul lunii iulie 2023, transpunerea modificărilor și completărilor la OUG nr. 63/2023 astfel încât acestea să fie aplicabile în termenul deja prevăzut în actul normativ, finalizarea proiectului de lege privind salarizarea în domeniul Sănătății, inclusiv ierarhia, principiile și regulile existente în forma inițială a proiectului negociat cu Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii august 2023, stabilirea unor termene clare și convenite în comun pentru aplicarea noii legi a salarizării pentru angajații din domeniul Sănătății până la sfârșitul lunii septembrie.

“Suspendarea conflictului colectiv de muncă este condiționată de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor menționate, conform termenelor stabilite. Suspendarea conflictului colectiv de muncă nu reprezintă o ‘demobilizare’, ci doar o retragere temporară în ‘cazarmă’, iar acțiunile pot fi reluate rapid și cu o amploare mai mare în caz de nevoie. Avertizăm guvernanții că neîndeplinirea acestor obligații la termenele menționate va determina reluarea conflictului colectiv de muncă. Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică și suspendarea programului anunțat pentru declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale, acestea urmând să fie reprogramate în momentul redeschiderii conflictului colectiv de muncă”, se menționează în comunicat.

Federația “Solidaritatea Sanitară” subliniază că suspendarea conflictului colectiv de muncă determină și suspendarea celor două forme complementare de protest, respectiv demisia medicilor din contractele individuale de muncă în cadrul gărzilor suplimentare și protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale și funcționarea unității, acestea urmând să fie reluate automat în caz de reluare a conflictului colectiv de muncă.

“Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică, totuși, continuarea și accentuarea acțiunilor de informare a angajaților din domeniul sănătății cu privire la situația existentă și, în special, la proiectul legii salarizării, care devine cea mai importantă acțiune în acest moment”, precizează sindicatul.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00