Cea de-a doua navă multirol a fost lansată în Galați

de admin 2
0 comentariu 42 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Lansarea celei de-a doua nave multirol, destinată intervențiilor în situații de urgență pe mare, a avut loc astăzi, 19 iulie 2023, la șantierul naval din Galați. Această inițiativă reprezintă un moment important în dezvoltarea și consolidarea capacităților de intervenție în domeniul maritim, demonstrând angajamentul în protejarea vieții, indiferent de mediul în care se află.

Prima navă multirol, cu capacități de căutare și salvare pe mare, a fost lansată la apă pe 30 iunie.

Noua navă este capabilă să desfășoare operațiuni de localizare și stingere a incendiilor la bordul navelor și platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor cauzate de produse petroliere deversate accidental în apă.

Aceasta va fi echipată cu dispozitive care îi vor permite să participe în operațiuni comune de stingere a incendiilor și limitare a poluării, oferind sprijin forțelor participante în salvarea persoanelor aflate în pericol, putând prelua până la 50 de supraviețuitori.

De asemenea, va putea facilita transferul de personal, răniți și materiale cu ajutorul elicopterelor, va avea capacitatea de a lansa și recupera vehicule aeriene fără pilot (UAV), va putea executa misiuni de decontaminare CBRN și activități de limitare a poluării pe mare.

Această navă de mobilitate navală va putea desfășura misiuni operative continue timp de trei zile, fără a necesita aprovizionare și realimentare. Este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană.

Caracteristicile navei includ capacitatea de operare în Marea Neagră și Marea Mediterană, o durată de viață proiectată de minimum 30 de ani, autonomie de trei zile fără aprovizionare și realimentare, sisteme de stingere a incendiilor, platformă pentru transferul elicopterelor, radar, cameră de supraveghere, ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare și o lungime totală de 51,32 metri și o lățime totală de 9,41 metri.

Achiziționarea acestor nave multirol face parte din Proiectul VIZIUNE 2020, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cod SMIS: 134028, fiind finanțată din fonduri europene în valoare totală de aproximativ 45 de milioane de euro.

Contractul pentru achiziționarea celor două nave multirol a fost semnat în octombrie 2022, acestea fiind proiectate și construite de Grupul Damen la șantierul naval din Galați.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00