Președintele Klaus Iohannis promulgă legea ce susține copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

de admin 2
0 comentarii 24 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi, 19 iulie, o lege care vizează sprijinirea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate. Potrivit noii legi, autoritățile statului, cultele și alte instituții publice sau private au posibilitatea de a iniția proiecte menite să ofere susținere acestor copii, proiecte care vor beneficia de finanțare din bugetul de stat sau din fonduri europene.

În România, există numeroase familii în care unul sau ambii părinți muncesc în străinătate, lăsându-și copiii în țară.

Prin semnarea acestei legi, Președintele României a deschis calea pentru implementarea unor proiecte care să ajute această categorie defavorizată de copii. Aceste proiecte vor primi finanțare din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Conform noii legi, “autoritățile administrației publice centrale și locale, furnizorii de servicii sociale acreditați, cultele recunoscute de lege, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul educației, sănătății și al protecției copilului, pot iniția proiecte destinate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și persoanelor care se ocupă de creșterea și îngrijirea lor pe perioada absenței părinților, în funcție de nevoile acestora, din următoarele surse de finanțare: bugetul de stat sau, după caz, bugetele locale, în limita bugetelor de venituri și cheltuieli prevăzute cu această destinație, fonduri europene.”

Astfel, ministerele de resort au obligația de a colabora cu autoritățile de management pentru elaborarea ghidurilor destinate solicitanților care doresc să acceseze finanțare europeană pentru proiecte menite să sprijine copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate și persoanele care se ocupă de creșterea și îngrijirea acestora pe perioada absenței părinților.

Scopul acestei legi este de a promova interesul superior al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și de a satisface nevoile primare ale persoanelor care au rămas în grija acestora. Prin urmare, organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile de învățământ, medicii de familie, spitalele, organizațiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale în domeniul educației, sănătății și protecției copilului, cultele recunoscute și alte entități eligibile pentru finanțare europeană au dreptul de a iniția și gestiona proiecte finanțate din fonduri europene care să sprijine următoarele tipuri de acțiuni: furnizarea de servicii de suport educațional și psihologic, organizarea de activități recreative și de socializare, desfășurarea de tabere pentru copii, acordarea de evaluare și consiliere vocațională, asigurarea de suport material pentru beneficierea de servicii educaționale de calitate, oferirea de rechizite școlare și mese calde în timpul programelor de tip after-school sau “Școala după Școală”, acordarea de burse, cazare și decontarea transportului.

Legea mai prevede că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia, vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor articolului 1081 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu completările aduse prin prezenta lege. Aceste norme metodologice vor fi elaborate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Educației, cu avizul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Comentarii

Articole similare

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
eMangalia

FREE
VIEW