Inflația în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere anuală la 6,4% în luna iunie, față de 7,1% în luna mai, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și România se numără printre statele membre ale UE cu cel mai ridicat nivel al prețurilor de consum.
În luna iunie, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) și România (9,3%). În schimb, Luxemburg (1%), Belgia și Spania (ambele cu 1,6%) au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației în cadrul UE.
Comparativ cu luna mai, rata anuală a inflației a scăzut în 25 de state membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croația și a crescut în Germania.
În zona euro, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 5,5% în iunie, față de 6,1% în mai. Datele Eurostat arată că inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut la 6,8% în iunie, față de 6,9% în mai. Inflația de bază este un indicator important urmărit de Banca Centrală Europeană (BCE) în procesul de elaborare a deciziilor sale de politică monetară.
BCE a anunțat că se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 și la 3% în 2024, față de estimarea anterioară din martie de 5,3% pentru acest an și 2,9% pentru anul viitor. Pentru anul 2025, inflația este prognozată să se situeze la 2,2%, față de nivelul anterior estimat de 2,1% în martie.