Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, pe 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul, recunoscut drept făcător de minuni și aducător de ploi în perioade de secetă, conform stiripesurse.ro.
Sfântul Prooroc Ilie este venerat ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. De asemenea, el este considerat cel care îndepărtează canicula și seceta, provoacă grindină și generează fulgere și tunete.
În credința ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat un model de sfințenie, corectitudine și bunătate. Povestea sa relatează cum a fost ispitit de diavol să își ucidă părinții. Însă, căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru a lupta împotriva ispitelor. Dumnezeu a răspuns rugăciunilor sale și i-a dăruit un car tras de cai albi, conferindu-i putere și victorie împotriva ispitelor.
Se spune că, atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă într-o vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci și aprind acoperișurile caselor. Se crede că acolo unde lovește fulgerul, se ascunde un demon pe care Sfântul Ilie îl înfruntă. Tunetul este provocat de roțile carului său și viteza cu care acesta aleargă.
Tradiția populară spune că de Sfântul Ilie, oamenii pot să mănânce primele roade ale verii, cum ar fi nuci și mere, deoarece până în această zi consumul acestora este interzis pentru a nu atrage grindina asupra pomilor și pentru a nu pune recoltele în pericol.
Femeile de la sate culeg busuioc în ziua Sfântului Ilie și îl duc la biserică, așezându-l la icoane. De asemenea, pregătesc pachete de pomană pentru sufletele copiilor decedați prematur. Fructe, apă, flori de câmp și alte bucate se pot împărți în semn de respect pentru tradiție.
O superstiție specifică spune că pentru a se proteja de trăsnete, oamenii ar trebui să aibă ramuri de salcie acasă în ziua Sfântului Ilie.
În ziua sărbătorii, oamenii obișnuiesc să nu lucreze pentru a nu-l supăra pe Sfântul și a nu atrage fulgere și grindină asupra lor și recoltelor. De asemenea, evită să plece la drum pentru a se feri de eventuale lovituri de fulger.
În această zi, vrăjitoarele culeg plantele cu care fac farmece, iar oamenii își fac cruce pentru a se proteja, deoarece Sfântul Ilie a primit porunca de la Dumnezeu să lovească totul, mai puțin crucea, știut fiind puterea Crucii Sfinte în lupta cu diavolul.
Potrivit altor credințe populare, dacă va ploua în această zi, pomii își vor distruge roadele și recolta va fi sărăcăcioasă. De asemenea, se crede că plantele medicinale au puteri mai puternice dacă sunt culese în ziua Sfântului Ilie. Tinerele fete nemăritate își pot visa viitorul soț în această zi specială.
Cu ocazia Sfântului Ilie, se organizează bâlciuri și târguri în diverse părți ale țării. Oamenii se roagă Sfântului Ilie pentru sănătate, pace sufletească și ajutor divin. Aceasta reprezintă un moment important al rugăciunii și al întoarcerii către Dumnezeu în tradiția creștin-ortodoxă.
De asemenea, ziua Sfântului Ilie reprezintă și ocazia sărbătoririi numelui pentru mai mult de 100.000 de persoane din România.