Noua lege privind exercitarea votului: Cetățenii cu reședința recentă vor putea vota doar în localitatea de domiciliu

by admin 2
0 comentariu 17 vizualizari 1 minute de citit
A+A-
Reset

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care modifică și completează legislația electorală pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Potrivit noilor reglementări, cetățenii care și-au stabilit reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutin își vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea de domiciliu.

În conformitate cu actul normativ, cu 45 de zile înainte de data scrutinului, cetățenii care au reședința de cel puțin 6 luni în circumscripția electorală unde au loc alegeri pot solicita înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință pentru scrutinul respectiv.

Cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de 6 luni pot vota doar în localitatea unde își au domiciliul. Legea impune completarea unei cereri pentru stabilirea reședinței, însoțită de actul de identitate și unul dintre documentele prevăzute de legislație, însoțite de o declarație pe propria răspundere care atestă că locuiesc în respectiva locație cel puțin 15 zile pe lună.

De asemenea, găzduitorul (persoană fizică sau juridică) trebuie să completeze o declarație în care să specifice dacă la adresa respectivă locuiesc persoane care nu fac parte din aceeași familie. Dacă la adresa respectivă locuiesc cel puțin două persoane, autoritățile vor informa poliția națională pentru verificări în teren, pentru a confirma dacă solicitantul locuiește efectiv la adresa declarată.

Articole similare

Comentarii

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00