Scorul APGAR: Specialiștii explică importanța testului pentru sănătatea nou-născuților

de admin 2
0 comentariu 29 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Scorul APGAR, cu siguranță un termen cunoscut, este un test esențial efectuat la nou-născuți imediat după naștere. Testul se realizează de două ori: la minutul unu și la minutul cinci după naștere.

Scorul APGAR se bazează pe cinci criterii:

  • Litera A denotă activitatea mușchilor. Se evaluează tonusul muscular și reacțiile la stimulare. Scorul de 2 puncte este acordat bebelușilor cu o activitate musculară bună și rezistență la mișcare, iar un tonus muscular scăzut primește un scor de 1 punct.
  • Litera P este pentru puls. Se evaluează frecvența cardiacă. Ritmul cardiac de peste 100 de bătăi pe minut primește 2 puncte, în timp ce un ritm mai scăzut primește un 1 punct.
  • Litera G înseamnă grimase sau răspunsul la stimulare. Se analizează reflexele de supt și de strănut. Un scor de 2 puncte este dat pentru reflexe puternice. Dacă reflexele sunt slabe, bebelușul primește doar 1 punct.
  • A doua litera A este pentru aspectul pielii. Se evaluează culoarea care indică nivelul de oxigenare. O culoare roză primește 2 puncte, în timp ce o culoare palidă sau cianotică primește 1 punct.
  • Litera R este pentru respirație. Se evaluează ritmul, profunzimea și efortul respirator. Scorul de 2 puncte este acordat pentru o respirație bună și un efort respirator adecvat. Bebelușul primește 1 punct dacă respirația sa este mai slabă.

Specialiștii subliniază importanța acestui test, oferind o evaluare rapidă a stării de sănătate a nou-născutului imediat după naștere. Scorul APGAR este un indicator esențial pentru intervenții rapide în cazul în care bebelușul necesită asistență suplimentară.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00