54
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de măsline;
- 2 conserve cu ton;
- 400 g roşii în conservă;
- 1 kg cartofi;
- 1 lingură pesmet;
- 150 ml smântână;
- 100 g unt;
- 3 linguri făină;
- 500 ml lapte;
- 1 ceapă mare;
- 50 g parmezan ras sau caşcaval;
- sare, piper.
Mod de preparare:
- Ceapa se căleşte puţin în ulei de măsline împreună cu bucăţile de ton. Se adaugă roşiile tocate şi sucul lor, se fierbe câteva minute şi se condimentează cu sare şi piper. Cartofii se taie felii.
- Într-o cratiţă se topeşte untul, se adaugă făina, amestecându-se continuu. Se toarnă laptele rece treptat, amestecând continuu, se adaugă sare şi se amestecă până se formează un sos gros.
- Într-un vas termorezistent mai mare sau în patru mai mici, unse cu unt şi tapetate cu pesmet, se aşează un strat de cartofi, unul din amestecul de ton. Repetăm operațiunea și încheiem cu cartofii. Se toarnă smântâna peste.
- Se întinde sosul deasupra cartofilor, se presară parmezanul ras sau caşcavalul, se acoperă vasul cu folie de aluminiu şi se introduce la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate folia şi se mai lasă 15 minute, ca să se rumenească.
Poftă bună!