În perioadele de caniculă, mulți dintre noi caută soluții pentru a se răcori, însă unele alegeri alimentare pot avea efecte contrare. Experții în nutriție avertizează că anumite obiceiuri precum consumul de înghețată sau bere rece pot să nu fie deloc benefice în răcirea corpului.
- Înghețata
Contrar percepției că înghețata ne răcorește, specialiștii de la Universitatea din Washington susțin că acest desert dulce are, de fapt, un efect opus. În momentul în care începem să digerăm înghețata, corpul nostru produce energie, ceea ce duce la o creștere a temperaturii corporale.
- Berea
Berea, la fel ca și alte băuturi alcoolice, nu este o alegere potrivită în timpul caniculei. Alcoolul are capacitatea de a deshidrata organismul și provoacă vasodilatație, adică dilatarea vaselor de sânge. Acest proces duce la încălzirea pielii, creând senzația de căldură și transpirație.
- Cerealele integrale
Pe lângă înghețată și bere, și consumul excesiv de carbohidrați, precum orzul și cerealele integrale, poate fi problematic în perioadele caniculare. Aceste alimente sunt greu de digerat, cerând o cantitate mare de energie pentru procesul de digestie, ceea ce poate contribui la încălzirea corpului.
Recomandări
Experții în nutriție recomandă în schimb consumul de alimente bogate în apă, precum:
- pepene roșu;
- salata verde;
- castraveți;
- țelină;
- ridiche.
Acestea au un conținut de apă de aproximativ 95%. Ele pot ajuta la hidratarea organismului și la menținerea unei senzații de răcoare în timpul caniculei.