Conform unui sondaj recent, publicat de Agerpres, peste o treime dintre români (37%) cred că investițiile în infrastructura energetică ar putea contribui la reducerea costurilor cu energia pentru populație. Această percepție vine în contextul în care în anul 2022 și în primul semestru al acestui an, mulți români s-au confruntat cu facturi mai mari la energie, costurile înregistrând creșteri semnificative, de 100% în unele cazuri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Potrivit datelor centralizate de CIS Gaz, o companie importantă din industria gazelor naturale din România, aproape două treimi (64%) dintre respondenți declară că își asigură încălzirea cu ajutorul centralelor proprii pe gaz natural. De asemenea, peste 82% dintre cei chestionați au subliniat că facturile din perioada iernii au fost cu cel puțin 25% mai mari decât în iernile anterioare, iar aproape 80% au afirmat că impactul asupra bugetului familiei a fost semnificativ sau foarte semnificativ.
În ceea ce privește soluțiile propuse pentru a atenua impactul crescut al facturilor energetice asupra populației, pe lângă investițiile în infrastructură menționate de 37% dintre participanți, aproximativ 44,3% consideră că o mai bună izolare a locuințelor ar putea conduce la o creștere a eficienței energetice. De asemenea, 33,7% dintre respondenți susțin acordarea de ajutoare suplimentare pentru instalarea panourilor solare.
Rezultatele sondajului relevă că aproximativ jumătate dintre români au redus temperatura din locuință pentru a face față costurilor ridicate ale energiei, iar 38,6% au diminuat bugetele alocate altor cheltuieli pentru a face față creșterii facturilor. De asemenea, peste 24% dintre respondenți au investit în măsuri pentru a reduce pierderile de energie ale locuinței.
În ceea ce privește principalele surse de consum energetic din casele lor, respondenții consideră că încălzirea (52,6%) și electrocasnicele mari (30,2%) sunt cele mai mari consumatoare de energie. În același timp, pierderile majore de energie ar avea loc prin ferestre/uși (32,5%) și pereți (27,8%).
Sondajul privind percepția românilor asupra problemelor sistemului energetic, realizat de CIS Gaz, s-a desfășurat la nivel național în iunie 2023 prin intermediul platformei iVox, pe un eșantion total de 1.383 de utilizatori de internet din România.
Din totalul eșantionului intervievat, puțin peste 50% sunt bărbați (dintre care aproape jumătate au vârsta de cel puțin 45 de ani), iar peste 86% locuiesc în mediul urban.