Harta siturilor arheologice din Dobrogea, un obiectiv de referință pentru orașul nostru, este din nou în centrul atenției, deoarece a intrat în proces de restaurare. Experți în domeniu, artiști plastici restauratori atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, au reluat lucrările pentru punerea în valoare a acestei hărți importante. Procesul de restaurare implică completarea, fixarea, refacerea, curățarea și îngrijirea părților componente ale hărții, pentru a-i reda strălucirea și autenticitatea.
Inițiate inițial acum mai bine de un an, lucrările de restaurare au fost întrerupte temporar din cauza unor probleme tehnice, depistate la scurt timp de la începerea lor. Infiltrațiile de apă în tencuiala clădirii au reprezentat o provocare, împiedicând amplasarea în siguranță a elementelor ceramice ce necesitau înlocuire. Astfel, artiștii restauratori au lucrat în atelier pentru a reface elementele ceramice, iar acum au reluat lucrările pe amplasament. S-a acționat pentru refacerea hidroizolației la bază și la acoperiș, iar acolo unde s-au format goluri din cauza infiltrațiilor, s-a refăcut tencuiala.
Harta siturilor arheologice din Dobrogea este impresionantă, având o suprafață de 261 metri pătrați și prezintă ruinele așezărilor dacice, orașelor și cetăților grecești sau romane. Acestea sunt marcate cu vechile denumiri, în timp ce pe placa de marmură alăturată sunt oferite denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța. În timpul procesului de restaurare, harta va fi refăcută păstrându-se materialele și tehnicile autentice, astfel încât să se mențină autenticitatea și valoarea istorică a acestui obiectiv cultural deosebit.