145 de ani de istorie dobrogeană sărbătoriți într-un eveniment de excepție: Festivalul Cetăților Antice Dobrogene!

de admin 2
0 comentariu 36 vizualizari 3 minute de citit
A+A-
Reset

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pregătește un eveniment cultural de amploare pentru a celebra împlinirea a 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea. Sub numele de “Festivalul Cetăților Antice Dobrogene”, acest spectacol unic și original va oferi constănțenilor și turiștilor de pe litoralul românesc o oportunitate specială de a descoperi elemente definitorii din istoria acestei regiuni dintre Dunăre și Marea Neagră.

Dobrogea, considerată un teritoriu cosmopolit și distinct în România de astăzi, se remarcă în special prin diversitatea sa culturală și etnică care a marcat întreaga sa existență, precum și prin varietatea sa geografică și dezvoltarea sa economică și socială. Aceste caracteristici vor fi evidențiate în cadrul celor cinci activități programate pentru “Festivalul Cetăților Antice Dobrogene”, care vor avea loc în fiecare weekend, între 29 iulie și 27 august, în diverse locații gestionate de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Cele cinci cetăți antice incluse în acest festival sunt:

  1. Capidava (29 iulie)
  2. Histria (5 august)
  3. Tropaeum Traiani (11-13 august)
  4. Ulmetum (19 august)
  5. Sacidava (26-27 august)

Fiecare etapă va include activități precum vizitarea cetăților, spectacole de dansuri tradiționale, reprezentații de teatru antic, proiecții de filme artistice tematice, degustări de produse culinare locale și vinuri dobrogene, ateliere de ceramică, târguri de promovare a producătorilor locali, vânătoare de comori și concursuri de cultură generală și fotografie.

De asemenea, evenimente speciale vor avea loc exclusiv în timpul weekendului dedicat cetății Tropaeum Traiani din comuna Adamclisi, în perioada 11-13 august. Participanții vor avea oportunitatea unică de a experimenta o cazarmă antică romană și un show laser ce va ilumina Monumentul Triumfal de la Adamclisi cu proiecții impresionante. Un spectacol pirotehnic special conceput de o echipă de dansatori profesioniști va încânta publicul, iar sâmbătă, 12 august, va fi organizat un concert live susținut de o trupă cunoscută din România.

Scopul general al acestui proiect este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică din județul Constanța. În plus, se dorește atragerea atenției asupra stării obiectivelor istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare pentru a deveni un factor activ în dezvoltarea comunității locale și în promovarea turismului cultural sustenabil la nivel general.

“Festivalul Cetăților Antice Dobrogene” este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și implementat de Asociația Culturală Obsidian. Este un eveniment ce promite să ofere o experiență memorabilă și captivantă, în care trecutul bogat al Dobrogei va prinde viață și va fascina publicul deopotrivă.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00