În urma unui studiu global, o descoperire medicală remarcabilă în lupta împotriva bolii Alzheimer a fost făcută. Un nou medicament numit Donanemab s-a dovedit a încetini declinul cognitiv în stadiile incipiente ale acestei afecțiuni. Chiar dacă nu reprezintă încă un leac, Donanemab este considerat cel mai eficient medicament până în prezent pentru combaterea bolii Alzheimer.
Acest medicament cu anticorpi acționează prin curățarea unei proteine numite beta-amiloid, care se acumulează în creierul persoanelor afectate de acest tip de demență. Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Marea Britanie a început evaluarea acestui medicament pentru posibila includere în sistemul de sănătate britanic (NHS). Cercetătorii au constatat că Donanemab este eficient în cazul bolii Alzheimer, dar nu funcționează în alte tipuri de demență, cum ar fi cea vasculară.
Grație acestui medicament revoluționar descoperit în urma studiului global, evoluția bolii Alzheimer poate fi încetinită cu aproximativ o treime. Astfel, pacienții au șansa să rămână mai activi și să-și poată îndeplini sarcinile zilnice, cum ar fi pregătirea mesei sau practicarea unui hobby.
Unul dintre puținii pacienți cu Alzheimer din Marea Britanie care au participat la acest studiu este Mike Colley, în vârstă de 80 de ani, care primește o perfuzie lunară la o clinică din Londra. El se consideră norocos și recunoaște că a început să aibă probleme de memorie și de luare a deciziilor cu puțin timp înainte de a se alătura studiului. Fiul său a mărturisit că a fost dificil să-l urmărească la început. „Observându-l cum se luptă cu procesarea informațiilor și rezolvarea problemelor a fost extrem de dificil. Dar cred că declinul s-a stabilizat acum”, a declarat Mark.
Deși medicamentul Donanemab, produs de Eli Lilly, și medicamentul Lecanemab, dezvoltat de companiile Eisai și Biogen, au avut rezultate promițătoare în încetinirea bolii Alzheimer, aceste tratamente nu sunt lipsite de riscuri. Un efect secundar comun al medicamentului Donanemab a fost inflamația creierului, întâlnită la aproximativ o treime dintre pacienți. În majoritatea cazurilor, această problemă s-a rezolvat fără a provoca simptome semnificative, dar doi voluntari au decedat ca urmare a unei inflamații periculoase a creierului.
Un alt medicament cu anticorpi pentru Alzheimer, numit Aducanumab, a fost recent respins de către autoritățile de reglementare europene din cauza problemelor de siguranță și a lipsei de dovezi că ar fi suficient de eficient pentru pacienți. Cu toate acestea, cercetarea continuă în domeniul bolii Alzheimer, iar descoperirile promițătoare aduc speranță pacienților și familiilor acestora în lupta împotriva acestei afecțiuni devastatoare.