Liberalii și social-democrații propun măsuri pentru reducerea deficitului bugetar

de admin 2
0 comentariu 14 vizualizari 5 minute de citit
A+A-
Reset

Liberalii s-au reunit luni dimineața în cadrul Coaliției pentru a discuta propunerile fiscale. În cadrul ședinței, Nicolae Ciucă a vorbit despre un “boost pentru economia României” care ar presupune un plan cu bugetare multi-anuală.

“Nu este corect să pornim de la tăieri și reduceri ca filosofie. Trebuie să găsim modalități prin care să atingem obiectivul nostru de țară – dezvoltarea rapidă a României”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Atât PSD, cât și PNL doresc să găsească soluții pentru reducerea deficitului bugetar. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor aduce fiecare în cadrul Coaliției propunerile care ar putea aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Printre măsurile propuse de social-democrați se numără reducerea cu 30% a numărului de secretari și subsecretari de stat, în timp ce PNL dorește o reducere de numai 20%.

Măsurile propuse de Executiv pentru adoptare în această săptămână au scopul de a aduce deficitul bugetar sub ținta de 4,4% din PIB, pentru a respecta normele impuse prin PNRR.

Propunerile PSD pentru reducerea deficitului bugetar includ:

 1. Crearea cadrului legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.
 2. Reducerea cu 30% a numărului de secretari de stat/subsecretari de stat.
 3. Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% în prezent la 8% din numărul total de funcții publice.
 4. Obligația de reducere a funcțiilor de conducere în domenii precum sănătate, educație, apărare națională etc.
 5. Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei.
 6. Comasarea/desființarea instituțiilor subordonate Ministerelor/Guvernului/Parlamentului și reducerea cheltuielilor de personal și funcționare cu minim 15%.
 7. Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale acolo unde este posibil.
 8. Suspendarea programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică.
 9. Stabilirea de limite pentru deschiderea de credite bugetare lunar pentru cheltuieli de personal, materiale și servicii și investiții numai în limita evoluției lunare a soldului deficitului bugetar.
 10. Instituțiile publice de subordonare centrală/locală să aibă un număr de peste 50 de posturi ocupate, cu atribuții care să nu se suprapună cu ale altor instituții/autorități publice și să reducă cu 15% cheltuielile de personal și funcționare și numărul de posturi efectiv ocupate.

Propunerile PNL pentru reducerea deficitului bugetar includ:

 1. Evaluarea calității cheltuielilor ordonatorilor de credite, astfel încât cei mai eficienți să primească sume mai mari, iar cei mai puțin eficienți să primească sume mai mici.
 2. Reforma deconcentratelor, prin comasarea instituțiilor cu rol similar și stimularea achiziționării în comun a serviciilor sau produselor pentru a obține un preț mai mic.
 3. Reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat.
 4. Limitarea numărului de membri în Consiliile de Administrație și a numărului de indemnizații aferente acestora.
 5. Limitarea abonamentelor de telefonia mobilă în instituțiile publice și a altor consumabile.
 6. Protejarea mediului de afaceri și a investițiilor în contextul măsurilor de reducere a deficitului.
 7. Menținerea cotei de TVA actuală pentru vânzarea de carte și manuale școlare.
 8. Neacordarea voucherelor de vacanță pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00