Sindicaliștii din cadrul instituțiilor de poliție atrag atenția asupra inechităților salariale și susțin că unii polițiști primesc salarii mai mici decât colegii lor de aceeași rang și cu aceeași îndatoriri din cauza unor diferențe legislative la angajare. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) anunță că au fost demarate discuții pentru o posibilă creștere salarială, în ciuda procesului de reducere a cheltuielilor.
În ultima perioadă, mai multe categorii profesionale au beneficiat de actualizări salariale în baza Legii-cadru 153/2017. În mod similar, domeniile Sănătate și Învățământ au primit avansuri salariale în urma protestelor și grevelor, chiar dacă Guvernul încă lucrează la proiectul noii legi a salarizării.
În urma anunțului de la data de 30 mai 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat că, în prima rectificare bugetară din 2023, va fi implementată integral grila de salarizare pentru Anexele VI și VIII din Legea-cadru 153/2017, care se referă la polițiști, militari și personal contractual.
În prezent, se așteaptă a doua rectificare bugetară, care va fi realizată printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), și care va include calculul sporurilor și indemnizațiilor conform grilelor actuale de salarizare. În acest context, pe data de 7 august 2023, va avea loc prima ședință la Ministerul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din domeniul Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, unde va fi prezentat proiectul noii legi a salarizării pentru personalul bugetar. SNPPC consideră că aplicarea integrală a actualei legi (Lg. 153/2017) reprezintă un pas esențial în abordarea problemelor din ultimii 13 ani.
În privința noii legi a salarizării bugetarilor, SNPPC solicită ca familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională să fie tratată cu justiție și în concordanță cu realitățile geopolitice și militare din anul 2023, și nu să fie dezavantajată, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Sindicatul susține că noile grile de salarizare ar trebui să aibă ca principii fundamentale faptul că salariul de funcție al unui polițist debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie sau mai mare, luând în considerare și intenția de a plafona totalul sporurilor la 20%.
De asemenea, SNPPC atrage atenția asupra necesității menținerii în sistem a polițiștilor cu experiență, care pot oferi expertiză și rezultate de valoare, și a importanței atragerii tinerilor în acest domeniu de risc și vocație. Recent, doar aproximativ 50% din locurile din școlile de formare profesională pentru agenții de poliție și subofițerii MAI/MApN au fost ocupate, o situație alarmantă și fără precedent în România. SNPPC consideră că decidenții politici și militari trebuie să conștientizeze această problemă și să ia măsuri corespunzătoare.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) reafirmă că va continua să susțină drepturile polițiștilor și să se implice activ în negocierile pentru îmbunătățirea condițiilor salariale și de muncă în cadrul instituțiilor de poliție.