Decizia Curții Constituționale: Legea pensiilor speciale, înapoi la Parlament pentru ajustări

by admin 2
0 comentariu 22 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Curtea Constituțională a dezbătut miercuri sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la modificările aduse legii referitoare la pensiile de serviciu. Magistrații Curții Constituționale au concluzionat că această lege, deși în mare parte este constituțională, conține și articole care contravin prevederilor constituționale. În urma acestor constatări, legea va fi returnată Parlamentului pentru a fi adusă în conformitate cu decizia Curții Constituționale.

În data de 29 iunie, ÎCCJ a depus o sesizare către Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legii privind pensiile de serviciu și a legii referitoare la posibilitatea cumulării pensiei cu salariul. Ambele legi au fost adoptate de către Parlament pe 28 iunie și se aflau în procesul de verificare a constituționalității înainte de a fi trimise pentru promulgare către Președintele Klaus Iohannis.

Conform comunicatului ÎCCJ datat 29 iunie 2023, ora 13:00, adoptat în cadrul unei ședințe a Secțiilor Unite, în conformitate cu prevederile art. 27 lit. b din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, ÎCCJ a decis, cu participarea a 87 de judecători și în unanimitate, să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru controlul constituționalității următoarelor acte normative înainte de promulgare: Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare (PL-x nr.244/2023). În ambele cazuri, sesizarea vizează întregul act normativ, conform sursei citate.

În sesizarea către Curtea Constituțională, ÎCCJ argumentează că există vicii atât de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă în ceea ce privește constituționalitatea legii. Printre acestea se numără încălcarea principiului unicității reglementării și nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului. De asemenea, se remarcă încălcări ale principiului independenței justiției și al statului de drept, precum și încălcarea principiului egalității în drepturi.

Curtea Constituțională urmează să dezbată sesizarea ÎCCJ cu privire la legea care interzice cumulul pensiei cu salariul în data de 21 septembrie.

Articole similare

Comentarii

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00