Dezbatere la Curtea Constituțională privind viitorul pensiilor speciale

de admin 2
0 comentariu 47 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

Curtea Constituțională a României va dezbate în ședința de astăzi sesizarea făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la modificările aduse în Parlament Legii privind pensiile speciale.

La data de 29 iunie, ÎCCJ a transmis o solicitare Curții Constituționale referitoare la Legea de modificare și completare a unor acte normative în ceea ce privește pensiile de serviciu, precum și cu privire la reglementările privind majorarea vârstei de pensionare.

Proiectul de lege se concentrează pe pensiile speciale acordate magistraților, militarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului Curții de Conturi și aeronauticilor.

Această inițiativă legislativă propune o recalculare a pensiilor de serviciu pe baza anilor de experiență în domeniu, o reducere a procentului de calcul în raport cu veniturile obținute și o armonizare a perioadei minime de contributivitate cu cea din sistemul public de pensii.

Potrivit acestui proiect de lege, procurorii și judecătorii vor putea opta pentru pensie până în anul 2028 în aceleași condiții ca până acum, indiferent de vârstă, cu condiția să aibă o experiență de cel puțin 25 de ani și să beneficieze de o pensie echivalentă cu 80% din ultima indemnizație brută și sporurile aferente ultimei luni de activitate.

Aceleași prevederi de pensionare prevăzute în legislația în vigoare vor fi aplicate și în cazul pensionarilor militari, pentru următorii cinci ani. De asemenea, pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei net vor fi supuse unei taxe de impozitare de 15%.

Comentarii

Articole similare

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00