Mihaela Bilic ne împărtășește o amintire dragă, totodată ne invită la concurs!

by admin 2
0 comentariu 15 vizualizari 2 minute de citit
A+A-
Reset

„O amintire îndepărtată, dar totuși atât de vie – o cratiță cu email ciobit în câteva locuri, cu nuanțe de roșu transformat într-un splendid grena, mărturie a anilor de folosință și preparate savuroase. În acea cratiță, bunica noastră obișnuia să pregătească cu mare pricepere friganele, delicatesa preferată din zilele călduroase de vară. Din pâinea rămasă de câteva zile, tăiată în felii generoase, înmuiată în lapte, trecută prin ou și apoi prăjită într-o crustă aurie, pentru a fi stropită cu generozitate cu zahăr tos, astfel încât să ofere o senzație satisfăcătoare în fiecare mușcătură.

Cu timpul, am descoperit că această rețetă are origini deosebite: francezii o numesc „pain perdue”, englezii o denumesc cu o tentă de vin de xeres, portughezii o savurează în Anul Nou, popoarele germanice o consideră „pâinea cavalerilor săraci”, spaniolii o numesc „torreja”, iar americanii o prezintă drept „french toast”. În ochii noștri, nu era vorba de pâine pierdută, ci de pâine regăsită, reimaginată și transformată într-o delicatesă rafinată. Totuși, această bucurie culinară nu era un eveniment comun în viața noastră; în acele vremuri, rația de pâine era limitată, așa că economisirea pentru a putea pregăti friganele era un adevărat efort.

Unii ar putea spune că aceasta era o desfătare pentru cei cu resurse limitate, însă pentru mine, în inima mea, rămâne ca o amintire a răsfățului, o retrăire a trecutului care mă umple și acum cu bucuria copilăriei. Cu timpul, cratița cu email ciobit a fost înlocuită cu o tigaie antiaderentă, iar untul a luat locul uleiului. Totuși, esența rămâne aceeași: pâinea înmuiată în ou și lapte, o tentație irezistibilă ce reușește să-mi aducă fericirea prin simplitatea sa.

Și dacă și voi aveți rețete moștenite de la bunici sau preparate care vă duc într-o călătorie în timp către copilărie, vă încurajez să vă alăturați competiției! Echipa dedicată de la Panifcom nu doar că creează pâine de calitate, ci își propune să compileze o carte de rețete prețioase. Păstrarea tradițiilor merită să fie răsplătită… cu un premiu pe măsură!” – Mihaela Bilic.

Pentru rețete autentice de la oameni cu suflet curat, vizitați: https://panifcom.ro/retete-curate-oameni-curati/

Articole similare

Comentarii

Acest site utilizeaza Cookies pentru a imbunatatii experienta utilizatoriilor. Accept Afla mai multe

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00