Românii care se află în categoria salariului minim pe economie primesc vești promițătoare, întrucât Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că situația actuală a impozitării muncii nu poate continua în același ritm. Aproximativ 40% din veniturile persoanelor cu salariu minim se îndreaptă către bugetul de stat sub forma taxelor, o proporție considerabilă. Ciolacu a subliniat că media din Uniunea Europeană este mult sub această valoare.
“Există experți care propun reducerea exclusiv a cheltuielilor. Această abordare ar putea diminua consumul, iar o soluție adecvată necesită și creșterea veniturilor. Pachetul de măsuri pe care îl propunem va conduce la o reducere a cheltuielilor, contribuind la menținerea stabilității perspectivei economice a României. Regret profund că astfel de propuneri nu au fost discutate și implementate încă din lunile februarie sau martie, astfel încât efectele să fie resimțite mai devreme”, a subliniat premierul.
Ciolacu a explicat că nu este sustenabil să avem sporuri sau beneficii mai mari decât salariile de bază, cum ar fi pensiile speciale care pot depăși veniturile unui salariat, și totodată să se obțină pensionarea la vârste foarte tinere, cum ar fi 41 sau 21 de ani. El a subliniat că abordarea propusă reprezintă o reformă amplă și bine echilibrată în cadrul sistemului bugetar.
“Este inacceptabil să avem venituri mai mari decât cel al președintelui României și în același timp să solicităm beneficii precum tichete de vacanță. Trebuie să fim conștienți că nu putem continua cu cel mai ridicat nivel de impozitare în Uniunea Europeană pentru cei cu venituri reduse”, a încheiat Ciolacu.