Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a exprimat astăzi, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, neînțelegerea față de decizia Damen Holding BV de a anula asocierea cu statul român pentru Șantierul Naval Mangalia.
Acesta a subliniat că nu există niciun motiv pentru ca Damen să considere că drepturile sale au fost afectate, deoarece există o clauză tranzitorie care permite continuarea gestionării șantierului în mod eficient. Ministrul a menționat că Guvernul României depune eforturi pentru a reintroduce excepția în legea privind guvernanța corporativă, în colaborare cu Comisia Europeană și OCDE.
“Din punctul nostru de vedere, Damen nu este într-o poziție în care ar avea vreunul dintre drepturile sale atinse, de orice fel, pentru că există o clauză tranzitorie în lege și atâta timp cât consiliul de supraveghere și consiliul de administrație este la lucru, ei își manifestă capacitatea de a gestiona șantierul naval fără nicio problemă. De aceea, personal, nu înțeleg de ce această decizie de astăzi, pentru că le-am comunicat deja că suntem în acest grup de lucru, că am informat și suntem în contact atât cu Comisia Europeană, cât și cu OCDE pentru a putea reintroduce această excepție, pentru că este un caz unic în România în această formulă de a lucra într-un sistem dual. Facem eforturi în continuare, suntem în dialog. Eu cred că lucrurile, atunci când suntem la masa discuțiilor, pot să evolueze bine, atât pentru Damen, cât și pentru acționariat, adică pentru cetățenii României pe care îi reprezentăm prin intermediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, în același timp, pentru cei care lucrează astăzi la Șantierul Naval”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.
Ministrul a subliniat că reprezentanții statului român sunt dedicați găsirii celor mai bune soluții și sunt pregătiți să continue dialogul pentru a asigura continuitatea șantierului.
“Din punctul meu de vedere, nu este nimic care să prejudicieze cumva capacitatea de a-și exercita managementul de către investitorii de la Damen (…) Este o situație pe care o cunoșteam, întrucât am primit corespondență din partea Damen că există această înțelegere din partea lor, că există contract, că sunt clauze care ar putea să ducă la încetarea contractului din perspectiva dumnealor. Am avut întâlniri, am avut întâlniri la minister cu reprezentanții Damen, inclusiv cu dl. Damen, cu o discuție foarte aplicată despre faptul că suntem implicați, că suntem dornici să rezolvăm această situație apărută în urma negocierilor cu Comisia Europeană și cu OCDE referitoare la legea care privește guvernanța corporativă. În fapt, avea Damen-ul o excepție în sensul în care au cedat 2% din acțiuni către statul român cu condiția de a avea managementul și acest lucru se desfășura existând un sistem dual cu un directorat și un consiliu de supraveghere și bineînțeles, o adunare generală a acționarilor. Prin legea care a fost promulgată, această excepție a fost pierdută”, a explicat ministrul.
Oprea a subliniat că a fost constituit un grup de lucru la nivelul Guvernului pentru a căuta soluții în colaborare cu diferite ministere și a afirmat că dialogul va continua pentru a găsi o rezolvare în interesul tuturor părților implicate.
Damen Holding BV, acționarul minoritar al Șantierului Naval Mangalia, a anunțat vineri într-un comunicat de presă anularea cadrului legal de funcționare a asocierii cu statul român privind Șantierul Mangalia.